Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Українська Православна Церква направила звернення в ООН щодо дискримінації прав громадян України за релігійною ознакою


Митрополит Київський і всієї України Онуфрій направив звернення до керівництва Організації Об’єднаних Націй: Генеральному секретарю пану Антоніу Гутеррешу та його заступниці пані Аміні Дж. Мохаммед, радниці ООН з питань запобігання геноциду Пані Еліс Вайріму Ндеріту.

«З лютого 2022 року Україна живе в умовах повномасштабної війни. В цю страшну годину воєнного лиха та надзвичайно важких випробувань хочемо просити вас звернути увагу на грубе порушення права на свободу совісті та віросповідання в Україні, яке полягає в порушенні прав та дискримінації православних християн Української Православної Церкви (УПЦ)», — йдеться у зверненні.

У документі звернули увагу на незалежний статус УПЦ, на те, що найбільша конфесія України, яка з перших днів засудила збройну агресію Росії проти українського народу та «разом з мільйонами українців інших конфесій стала на захист цілісності та суверенітету України, надає масштабну допомогу усім постраждалим від війни, багато вірян УПЦ зі зброєю в руках захищають свою Батьківщину».

Керівництво ООН повідомили про антицерковні законопроєкти №8221, №8262, №8371, №7403, № 8012; про застосування персональних санкцій до релігійних діячів УПЦ, а також про протизаконну діяльність органів місцевого самоврядування.

В УПЦ також звернули увагу на міжнародно-правові акти, які регламентують право людини на свободу віросповідання, та нагадали, що «Українська держава з початку становлення незалежності намагалася імплементувати у національне законодавство постулати щодо свободи віросповідання, проголошенні у міжнародно-правових актах». Зокрема, мова йде про Основний закон держави – Конституцію України та Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації».

«Зв’язок між миром та правами людини нерозривний. Права людини та верховенство права є питанням загальної безпеки — настільки ж важливими, як військовий потенціал чи економічна стабільність», — наголосили в УПЦ.

Насамкінець у зверненні відмітили, що «на недавньому засіданні Ради безпеки ООН обговорювалось питання щодо ситуації, яка склалась навколо Української Православної Церкви, проте без самої УПЦ».

«Зважаючи на складність ситуації, Українська Православна Церква готова надати свого представника і донести важливу інформацію до міжнародної спільноти з перших вуст», — йдеться у документі.

«Маємо надію, що наш голос буде почутий і громадяни України, які є вірними Української Православної Церкви (УПЦ), отримають необхідну підтримку й захист на міжнародному рівні. Сподіваємося на вчасне вжиття всіх необхідних заходів, спрямованих на протидію розпалюванню релігійної ворожнечі та дискримінації віруючих громадян України та релігійних організацій УПЦ, й вироблення рекомендацій та направлення їх Уряду України щодо захисту релігійних свобод», — резюмується у зверненні Української Православної Церкви.