Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ІТАЛІЯ-ФРАНЦІЯ. Голова Комітету біоетики та етичних питань взяв участь у відкритті урочистостей, присвячених 1700-літтю Міланського едикту

З 27 травня по 3 червня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, відбулася поїздка до Італії та Франції голови Комітету біоетики та етичних питань при Священному Синоді УПЦ, вікарія Київської Митрополії єпископа Макарівського Іларія.

Преосвященніший владика відкрив урочистості, присвячені 1700-літтю Міланського едикту, які розпочалися в Італії. Зокрема, 2 червня, напередодні свята рівноапостольних Костянтина та Єлени, Його Преосвященство очолив Божественну літургію в храмі парафії Святителя Амвросія Медіоланського (м. Мілан).

Владиці Іларію співслужили настоятель архімандрит Амвросій (Макар), виконуючий обов’язки прес-секретаря Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров), православне духовенство Мілану.

Під час богослужіння єпископ Іларій виголосив проповідь, у якій підкреслив необхідність жити у Христі в сучасному непростому секулярному світі. Також Преосвященніший владика передав привітання та благословення Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Володимира, українській діаспорі Італії. Єпископ підкреслив, що Блаженніший Владика завжди пам’ятає про всіх українців, які перебувають за межами Батьківщини, за всіх Його Блаженство молиться, кожному є місце в його серці.

Того ж дня владика Іларій відкрив конференцію, присвячену початку святкування ювілею Міланського едикту. В рамках конференції відбулася презентація книги доктора філософських та богословських наук, ординарного професора богослов’я та декана богословського факультета Університету Південної Італії Андреа Мілано.

У ході візиту Преосвященніший владика відвідав наукові та богословські центри Італії та Франції. Зокрема, 28 травня Його Преосвященство відвідав Флорентійську бібліотеку, де мав спілкування з її директором – сеньйорою Верою Валітутто, а також з почесним консулом України у Флоренції сеньйором Анджело Відавіном та його першим секретарем. Під час зустрічі йшлося про презентацію в бібліотеці Флоренції – відомому науковому центрі – факсимільного видання Луцького Псалтиря.

Ще одним пунктом програми перебування в Італії стало відвідання 29 травня богословського центру Преображенського монастиря в Бозе, де єпископ Іларій поспілкувався з його настоятелем Енцо Б’янкі.

Цього ж дня Преосвященніший владика приїхав до Франції, де відвідав християнську спільноту Тезе, мав розмову з її настоятелем братом Алоїсом та бесіду з українською молоддю.

30 травня Його Преосвященство відвідав Паризьку семінарію Сан-Сюльпіс (Séminaire saint Sulpice) та зустрівся з її ректором священиком Дідьє Берте.

31 травня владика відвідав Трьохсвятительське подвор’я (Париж). В цей же день єпископ Іларій помолився біля православних святинь столиці Франції: перед Терновим Вінцем Христа Спасителя, який зберігається у Соборі Паризької Богоматері, мощами рівноапостольних Марії Магдалини та Єлени, мощами покровительки Парижа святої Женев’єви (Генев’єфи).

1 червня Владика відвідав Руську духовну семінарію у Франції та поспілкувався з її ректором ієромонахом Олександром (Синяковим).

3 червня у школі Ла Трачча (La Traccia) неподалік від міста Бергамо (Італія) єпископ Іларій взяв участь у зустрічі, під час якої було представлено російський переклад книги «Від батька до сина: бесіди про ризиковану справу виховання». Автором книги є організатор школи Франко Нембріні, філософ християнської освіти, директор та вчитель цієї школи, досвід викладання якої набуває все більшої популярності серед православних.

Цього ж дня відбулося свято школи на честь 30-ліття її заснування. Під час заходу прозвучали доповіді присутніх тут митрополита Кемеровського і Прокоп’євського Аристарха та доцента кафедри філософії Харківського університету ім. Каразіна Олександра Філоненка.

З італійської сторони у презентації книги та зустрічі взяли участь Стефано Альберті, професор Міланського університету, та дон Франческо Браскі, академік Академії Амброзіана, славіст, що вивчає українську культуру.

Його Преосвященство під час всіх зустрічей розповідав про сучасне життя Української Православної Церкви, передавав привітання її Предстоятеля.

Прес-служба Макарівського вікаріатства