Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. До 1025-річчя Хрещення Русі у храмі Воскресенського Кафедрального собору УПЦ буде звершено першу Літургію

30 травня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі прийняв ключаря Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового УПЦ вікарія Київської Митрополії єпископа Бородянського Варсонофія.
Владика ознайомив Блаженнішого Митрополита Володимира зі станом справ на місці будівництва Свято-Воскресенського Кафедрального собору. Зокрема, Блаженніший Митрополит Володимир, як настоятель Свято-Воскресенського Кафедрального собору, благословив владиці Варсонофію організувати богослужіння, яке має відбутися на місці зведення собору 24 липня (попередньо) – в рамках святкування 1025-річчя Київської Русі. Також Предстоятель УПЦ передав на будівництво значну суму власних коштів.
Детальніше про перебіг подій розповідає ключар Свято-Воскресенського Кафедрального собору УПЦ єпископ Бородянський Варсонофій – керуючий будівництвом Свято-Воскресенського Кафедрального собору:
«Відомо, що 1025-річчя Хрещення Київської Русі відзначається в Україні на високому державному рівні. Багато цікавих і важливих подій має відбутися у цей час і в нашій Українській Православній Церкві.
Так, 24 липня (за попередніми даними), в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі, на місці будівництва Свято-Воскресенського Кафедрального собору Божественна літургія відбудеться в новому (нижньому) Свято-Андріє-Володимирському храмі. Розпорядженням № 1032 від 17 травня 2013 року Предстоятель УПЦ визначив «підготувати для звершення першої Божественної літургії нижній храм Свято-Воскресенського Кафедрального собору м. Києва. Вищевказаному храму йменуватися на честь Святих просвітителів Київської Русі — Апостола Андрія Первозванного та рівноапостольного великого князя Володимира (Свято-Андріє-Володимирський храм)».
Владика Варсонофій додав, що раніше, 15 травня 2013 року, Розпорядженням № 1009 Блаженніший Митрополит Володимир благословив «внести в Православний Церковний календар Української Православної Церкви ім’я святого Апостола Андрія Первозванного в День Хрещення Київської Русі 15/28 липня за старим (новим) стилем та в перелік Собору Київських святих».
«Тож сьогодні на місці будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового активно йдуть підготовчі роботи, — наголосив Владика Варсонофій. – Сподіваємось, що з Божою допомогою, заступництвом Пресвятої Богородиці та молитвами Всіх святих першу Літургію відслужимо в новому храмі саме у дні святкування ювілею Хрещення Київської Русі».

sobor.in.ua