Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У рамках святкування 1025-ї річниці Хрещення Русі відбувся фестиваль хорів благочинь Волинської єпархії

У рамках святкування 1025-ї річниці Хрещення Русі, 19 травня, відбулась знакова подія в історії Волинської єпархії Української Православної Церкви – вперше пройшов пісенний фестиваль хорів благочинь Волинської єпархії, участь у якому взяли 15 колективів.
Розпочалось духовне дійство зі співу тропаря «Христос Воскресе!», у виконанні хору незрячих храму Всіх Святих землі Волинської Луцька. Зі словами вітань до присутніх звернувся ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз. Отець Рустик розповів про вшанування Церквою жінок-мироносиць, а також про роль жінки-християнки в церковному та сімейному житті. «Миро – було найцінніше, чим у стародавні часи могла володіти жінка. А жінки-мироносиці приготували це миро для Христа-Спасителя», — сказав отець Рустик. Він також привітав присутніх жінок із православним «жіночим днем».
Згодом, вже в ході концерту до глядачів приєднався і митрополит Волинський і Луцький Ніфонт.
До складу журі увійшли секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, його матушка Олена Марчук, керівник хору храму Всіх Святих землі Волинської Луцька «Волинські дзвони» Марія Вислоцька, а також керівник дитячого хору недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі Ірина Гайдучик.
Першим виступив хор незрячих храму Всіх Святих землі Волинської Луцька під керівництвом протоієрея Олександра Мазурака. Його учасники виконали кілька духовних піснеспівів, серед яких і кант «Ой зійшла зоря».
Цей же кант виконав і молодіжний хор з Берестечка, учасники якого проспівали також і «Херувимську», та пісню «Скажи мені мамо».

Піснеспіви «Воскресеніє Христово видівше» та кант «Христос живий» виконав хор Покровського храму селища Цумань.
Кілька майстерно виконаних духовних піснеспівів залунали і з уст учасників хору Михайлівського храму села Окорськ Локачинського благочиння.
Хор Михнівського благочиння виконав тропар Трійці, кант «Благодарю Тебя Спаситель», та зворушливу пісню «Ти мене сповивала».
Варто, до слова, зауважити, що пісні про матір виконували мало не всі учасники.
Хор храму Різдва Христового міста Горохова виконав псалом «Благослови душе моя Господа» та кант до Богородице «Мира Заступнице».
Доволі цікавим був виступ колективу Маневицького благочиння. Священики цього благочиння майстерно виконали пісне спів «От юності моєя», екзапостиларій Пасхи «Плотію уснув» та улюблений віруючими волинянами кант до Божої Матері «Неопалима Купина».
Учасники хору села Сошичне Личинівського благочиння підготували для цієї духовної зустрічі пісні «Хваліте ім’я Господне», «На світанку чи пізньої ночі», «Світанкове село».
«Єдинородний Сине», «Теплиться лампада», а також відому ліричну пісенну композицію «Волинь» виконали учасники хору села Піддубці Луцького благочиння.
Село Баїв Луцького благочиння долучилось до святкової програми піснеспівом «Радуйтесь людіє», а також зворушливою пісенною історією про двох братів, які не повернулись до матері, жінки та нареченої з чужини.
Продовжили свято учасники хору Мар’янівського благочиння з піснями «Хваліте Господа з небес», та «Христос Воскрес».
Хор селища Любешів однойменного благочиння виконав піснеспів «Єдинородний Сине» і зворушливу псалму про маму.
Хор Свято-Миколаївського храму села Переспа Рожищенського благочиння виконав піснеспіви «От юності моєя», кант «Христос Воскрес» та пісню про матір за поемою Бориса Олійника «Посіяла мати».
Молодіжний хор храму Різдва Богородиці села Видерта Камінь-Каширського благочиння майстерно проспівали третій антифон Літургії «Во царствії Твоєм». Не могли не зворушити присутніх виконані цим колективом кант до Божої Матері «Лампада» та псалма «Мама».
Завершив концертну програму хор «Волинські дзвони» храму Всіх святих землі Волинської «Волинські дзвони», який виконав, зокрема, доволі змістовний піснеспів «Дні мої».
Отож за результатами рішення журі ІІІ місце розділили між собою колектив села Сошичне Личинівського благочиння та Горохова, ІІ – хори сіл Баїв та Піддубці Луцького благочиння, а І місце посів хор селища Любешів.
«Гран-прі» Фестивалю отримав хор незрячих храму Всіх святих землі Волинської.
З архіпастирським словом до учасників та глядачів Фестивалю звернувся митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. «Все це свідчить, що край наш співочий і край наш – православний. Ми тут могли чути і церковні піснеспіви, які лунають під час богослужіння, і канти, і народні духовні пісні», — зауважив владика. Архієрей також зауважив, що цього дня, в неділю усі ці хори виконували в храмах піснеспіви Божественної Літургії, яка є центром усього богослужбового кола, адже звершується Святої Таїнство Євхаристії, приноситься Безкровна Жертва, і це є також центром усього благочестивого життя православного християнина: «бо сказано: «коли їсте Хліб Цей і п’єте Чашу Цю — Смерть Господню звіщаєте і Воскресіння. І Сам Господь казав: «Хто Їсть Плоть Мою і П’є Кров Мою, той в Мені перебуває і Я в ньому, і того Я воскрешу в останній день. Пам’ятайте завжди про це», — сказав владика, у своїй невеличкій проповіді. Він також вручив переможцям Фестивалю грамоти, а усім регентам хорів – солодкі подарунки.
Присутні на концерті жінки отримали також і іконочки зі святого граду Єрусалиму, які, з благословення владики, роздали священнослужителі.
«Щиро дякуємо вам, дорогий владико, що ви завітали на цей Фестиваль і дякуємо за ваші слова і ваше благословення». – сказав, звертаючись до митрополита, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.
Владика також привітав голову УТОС у Волинській області Юрія Симончука із нагородою Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира – орденом преподобного Іллі Муромця.