Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.12.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до учасників XV Міжнародної наукової конференції «Могилянські читання»

2 грудня в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику проходить XV Міжнародна наукова конференція «Могилянські читання». Головна тема форуму: «Проблеми збереження та вивчення музейних пам’яток. Сучасний стан, новітні технології, перспективи». З вітальним словом до учасників конференції звернувся Блаженніший Митрополит Володимир
Звернення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира до учасників XV Міжнародної наукової конференції «Могилянські читання»
Шановні учасники XV Міжнародної
наукової конференції «Могилянські читання»!
Ваше зібрання проходить в Святій Києво-Печерській Лаврі під омофором славетного лаврського архімандрита і Київського митрополита святителя Петра Могили. Багато з того, що сьогодні є духовною, історичною і культурною спадщиною нашого народу, було збережено, відроджено та створено трудами цього видатного церковно-державного діяча і святого нашої Церкви. З ім’ям святителя Петра Могили пов’язано відродження з руїни Софії Київської і храму Спаса на Берестовому, черговий розквіт Лаври і започаткування славетної Києво-Могилянської академії – центру духовної освіти і науки.
Для Церкви дуже приємно бачити, що відходять у минуле атеїстичні міфи і радянські стереотипи щодо антагонізму науки, культури і Церкви. Свідченням цього є конференція ЮНЕСКО, що проходила нещодавно в Києві і була присвячена ролі релігійних громад в збереженні історичної спадщини. Свідченням взаємопорозуміння історичної, музейної і духовної науки, вірю, являються і «Могилянські читання».
Науковці, музейні працівники і Церква – це не супротивники і не вороги. Ми співробітники у справі збереження історичних пам’яток і духовної спадщини. І в цьому спільному служінні є важлива особливість. Пам’ятки сакральної культури не є мертвими свідками минулого. Православні храми і монастирі сьогодні, як і тисячу років тому, є живими джерелами Божої благодаті, до яких линуть мільйони наших співвітчизників і прочани з усього світу. Тому ми маємо спільними зусиллями зберігати, як зовнішню красу архітектури та внутрішнього убранства, так і православну душу нашого народу, що живе і молиться в цих стінах.

Бажаю учасникам «Могилянських читань» Божої допомоги молитвами святителя Петра Могили та всіх преподобних отців Києво-Печерських.
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України
Предстоятель Української Православної Церкви