Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.11.2010. МОСКВА. «ЖМП» до 75-річчя Блаженнішого Митрополита Володимира присвятив матеріал про шлях Предстоятеля

У номері за листопад «Журналу Московської Патріархії» вийшов матеріал, присвячений 75-літтю Блаженнішого Митрополита Володимира — «Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир: «Слава Богу за все!».
Автор статті посилається на спогади Митрополита Володимира, спираючись на матеріали книги протоієрея Володимира Коцаби «Право правящий слово истины».

«Усяка молода людина, — наводяться слова Блаженнішого, — чомусь симпатизує, проти чогось постає. Я не поставав проти чернецтва, але був упевнений, що це не мій шлях. Та так склалися обставини, що я прийняв чернецтво. І слава Богу за все: і за те, що було, і за те, що є, і за те, що буде!».
Стаття охоплює життєвий шлях Предстоятеля: дитинство на рідній Хмельниччині, роки навчання в Одеській духовній семінарії та Ленінградській Академії, чернецтво та паломництво, ректорство у Московській духовній Академії та викладання на Ростовській кафедрі, призначення Екзархом у Західній Європі, управляючим справами Московської Патріархії та обрання Предстоятелем Української Православної Церкви. Життєвий і подвижницький шлях Митрополита також яскраво проілюстровано фотографіями.
Завершується стаття до ювілею Блаженнішого спогадами про випадок, який стався з Владикою ще в далекі 70-і минулого століття. «Закінчувався політ літака, — пише автор, — але виявилося, що не випускаються шасі. Серед пасажирів почалася паніка. У цей момент у салоні літака встав на весь зріст чоловік у рясі — і спокійним голосом закликав усіх до витримки й віри у благополучне приземлення… Коло самої землі літак-таки випустив шасі з гнізд. Пасажири покидали літак із глибокою повагою до чоловіка в рясі. То був майбутній Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Володимир».