Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.08.2009. КОНОТОП. Патріарх Кирил обіцяв посприяти в перенесенні мощей глинського старця Серафима (Романцова) з Абхазії до Глинської пустині — архієпископ Лука

Як повідомлялося раніше, у Конотопсько-Глухівській єпархії відновлено вшанування ікони Пресвятої Богородиці «Воргольська». Це стало інформаційним приводом для багатьох ЗМІ регіону, у тому числі для Конотопської телерадіокомпанії «Вежа», що запросила керуючого Конотопсько-Глухівської єпархії архієпископа Луку на прямий ефір. Директор ТРК Тетяна Голобурда, яка проводила ефір, попросила владику розповісти про з’явлення ікони, про чудеса, які відбувалися після молитов до цього образа. Владика поділився з радіослухачами історичними даними та народними переказами щодо ікони Богородиці «Воргольська», зазначивши, що ми зобов’язані відновити вшанування чудотворного образу. Саме для цього образ із віддаленого села Кролевецького благочиння перенесено до кафедрального собору Конотопа.
Дзвінки слухачів повернули розмову до теми недавнього візиту в Україну Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила. Архієпископ Конотопський і Глухівський Лука поділився враженнями від цієї події.
- Відразу скажу, що візит Святішого Патріарха став дійсно найважливішою подією світового значення, — сказав владика. — Програма пастирського та паломницького візиту Патріарха була дуже насиченою, він відвідав багато регіонів України. Особисто я брав участь у богослужіннях у Києво-Печерській та Свято-Успенській Святогірській Лаврах, співслужив у Свято-Володимирському соборі Херсонеса та Почаївській Лаврі. Якщо чесно, то я донині перебуваю під враженням від енергії, людських якостей, проповідей і вчинків Його Святості. Він відвертий, вільний й у той самий час толерантний.
- Чи мали Ви особисту зустріч із Патріархом Кирилом? — запитав радіослухач.
- Так, мав. Найголовніше питання, що вимагало патріаршого благословення, — це перенесення мощей новопрославленого глинського старця Серафима (Романцова) з Абхазії до Глинської пустині. Майже 2 роки ми намагалися на різних рівнях домовитися, тим більше, що це заповіт самого схиархімандрита Серафима. Але, видно, тоді ще не настав час. Святіший Патріарх благословив наше починання та обіцяв сприяти. Окрім того, розмова у нас відбувалася про стан речей в єпархії. У багатьох проблемах, як виявилося, Його Святість прекрасно обізнаний. Він знайшов такі слова у спілкуванні зі мною, зумів дійсно по-батьківськи втішити й підбадьорити, що після зустрічі я почував себе окриленим.
Щодо своїх висновків після візиту Патріарха Кирила владика Лука зокрема зазначив:
- Висновків багато, але основних два. Перший стосується західних областей України, де, як підтвердилося, позиція канонічної Православної Церкви є набагато сильнішою за всіх розкольників. Нас же переконують у протилежному.
Другий висновок: через любов і повагу до Патріарха всієї Русі український народ довів єдність слов’янських народів. Десятки тисяч людей приходили особисто засвідчити йому свою повагу, мільйони дивилися прямі трансляції візиту. До речі, привітати Патріарха в різні міста приїжджали й священнослужителі нашої єпархії разом із парафіянами.
Оксана Коваленко, прес-служба Конотопсько-Глухівської єпархі/orthodoxy.org.ua