Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.10.2008. КИЇВ. Єпископ Васильківський Пантелеімон мав зустріч із директором Інституту міцності імені Г.С. Писаренка НАН України

За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон відвідав Інститут міцності імені Г.С. Писаренка НАН України. Його супроводжували: співробітник Синодального військового відділу УПЦ, настоятель Свято-Володимирського храму при Верховній Раді України священик Віктор Яценко, голова Виконавчого комітету з відродження Свято-Миколаївського храму на Звіринці Вадим Линник і представник парафіяльної ради цієї церкви Руслан Новакович.
Мета візиту делегації – зустріч із директором інституту академіком Валерієм Трощенком. У бесіді також взяли участь заступники директора з наукової роботи професор Петро Лепихин, доктор технічних наук Валерій Харченко, а також заступник директора з загальних питань Віталій Пасечко.
Вони прийняли представників Української Православної Церкви за дорученням Президента Академії наук України Бориса Патона.
Нагадаємо, що у четвер, 16 жовтня, з ним мав зустріч голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовим формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин. Головною темою бесіди став Свято-Миколаївський храм, що був закладений у 1916 році в присутності імператриці Марії Федорівни та побудований у пам’ять про загиблих під час Першої світової війни.
Миколаївська церква є одним із небагатьох типових храмів у Києві, що досі не був переданий Українській Православній Церкві, та з 1950 року знаходиться на балансі Академій наук і використовується як лабораторний корпус, у якому при різних температурах випробовують на міцність металеві конструкції.
Владика Августин і Борис Євгенович проаналізували письмові звернення православної громади до Академії наук і Кабінету Міністрів з проханням надати Церкві можливість використовувати будівлю храму за богослужбовим призначенням і дозволити на території навколо храму звести меморіал, щоб увіковічити пам’ять наших співвітчизників, загиблих у Першій світовій війні.
Вадим Линник розповів присутнім про діяльність Комітету, проведену у напрямку відродження храму, а також передав Президентові НАН України результати історичних досліджень стосовно храму, здійснених представниками Виконавчого комітету. Серед документів, переданих на розгляд Президії, була і копія листа Блаженнішого Митрополита Володимира на ім’я Бориса Патона з проханням «надати підтримку та прийняти відповідні рішення щодо звільнення будівлі для її подальшого використання Українською Православною Церквою в богослужбових цілях і виділити земельну ділянку біля храму для створення Меморіалу братського військового кладовища, сплюндрованого за часи радянської влади».
Сторони дійшли висновку, що треба докласти максимум зусиль для того, щоб знайти компромісне вирішення цього питання.
Тож відвідання єпископом Васильківським Пантелеімоном Інституту міцності імені Г.С. Писаренка стало наступним кроком у цій роботі.
Під час зустрічі провідні співробітники інституту позитивно поставилися до бажання Української Православної Церкви відродити Свято-Миколаївський храм і увіковічити пам’ять про загиблих співвітчизників шляхом встановлення меморіалу. Академік Трощенко розповів гостям про те, як нині науково-дослідних закладом використовується приміщення цього храму, після чого учасники зустрічі оглянули навколишню територію.
З роками біля церкви були густо побудовані численні лабораторні корпуси, наповнені спеціальною технікою, тому доступ до храму закритий. На сьогоднішній день, дирекція Інституту не бачить жодного варіанту переносу цього обладнання в інше місце, але в той же час вчені висловили щире бажання вислухати та проаналізувати будь-яку пропозицію з боку Церкви. Для пошуку компромісу була створена робоча група. З боку Інституту її очолив доктор технічних наук Валерій Харченко, а з боку громади — Вадим Линник.
Поки що в результаті огляду приміщення храму та території біля нього сторони одностайно зупинилися на такому варіанті відродження церковно-прихідського життя тут — виділити територію в межах інституту для будівництва тимчасового храму та зведення невеликого меморіалу. Цей та інші варіанти будуть обговорюватися під час засідань робочої групи. Тож слідкуйте за нашими новинами.

orthodox.org.ua