Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.03.2008. КИЇВ. За журналістський проект «Українці за Уралом» мандрівник нагороджений орденом Української Православної Церкви

За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Микола Хрієнко тричі побував у важкодоступних регіонах Російської Федерації. Пройшовши тисячи кілометрів він вивчав життя сучасної української діаспори.
Перша подорож відбулася в 1991-1995 роках, де став очевидцем відродження церков. Микола Іванович докладно описував власні спостереження, збирав матеріали про діаспору, про загиблих земляків в часи гонінь православної віри.
Другий етап тривав сім місяців і чотири дні. З 2004 по 2005 рік мандрівник пройшов від Уралу до Владивостока та Мису Дежнєва. Новий рік зустрів на крайній точці північно-східного Євразійського материка, поруч із Мисом Дєжнєва.
Третя подорож тривала з 16 червня по 19 жовтня 2007 року і охопила території Камчатки, Командорських островів, Сахалін та Курильські острови. Вивчаючи історію знищення та відновлення православ’я на цих територіях Микола Хрієнко зустрічався з винятковими людьми: священиками, релігійними особами, які доклали багато зусиль по відродженню православних храмів і віри. Мандрівника схвилювала історія життя протоієрея Ярослава Левка, настоятеля храму Святих Апостолів Петра та Павла у Петропавловськ-Камчатському. Він народився на Україні, в Львівській області. По закінченні Московської духовної семінарії, отця Ярослава направили в Іркутськ в кафедральний собор, де міг би залишитися. Але молодий священник, попросивши благословення владики, відправився на Камчатку. На місці служіння отець Ярослав обладнав невеличку хатинку, в якій і молився. Являючись єдиним священиком в тій місцевості, брав примус, паяльну лампу, лижі, спальний мішок із оленячих шкур та похідне церковне начиння і на старенькій «Ниві» їздив по селах. Поселення розташовані на відстані 200-300 кілометрів одне від одного, тому доводилось ночувати в лісі. Згодом викупивши невеличкий будиночок, побудував храм, в якому і справляв служби.
За період служіння протоієрей Ярослав звів близько шістнадцяти храмів на території Камчатки. Він перший священик, який після знищення в тридцятих роках храмів та духовенства, доклав багато зусиль на відродження православ’я.
За словами Микола Хрієнка ці три подорожі – данина поваги до наших співвічизників, що своєю подвижницькою діяльністью відроджують духовниі осередки за Уралом.
За церковні заслуги, по висвітленню відродження українського православ’я за межами України, насильно виселених українців за Урал, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, нагородив журналіста –мандрівника Миколу Хрієнка, орденом Української Православної Церкви «Рівноапостольного Князя Володимира» ІІІ ступеня.
Анатолій Захарченко