Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.06.2006. КІРОВОГРАД. Старовинні ікони, які були знайдені разом з безцінною колекцією в будинку померлого електрика, вже відреставровано

У жовтні 1993 року у Кіровограді закінчилось земне життя колишнього електрика тресту їдалень Олександра Ільїна. Місцеві краєзнавці і музейні працівники знали його як палкого колекціонера, а також досвідченого реставратора книг і ікон для церкви. Проте ніхто не мав точної інформації про обсяги його колекції та її походження. Заповіту відносно неї він не залишив, як і опису зібраних раритетів. У 1994 році, коли минуло шість місяців після смерті Ільїна, за рішенням суду почалася націоналізація колекції. Судові виконавці, музейні і бібліотечні працівники зайшли у затишний приватний будинок на одній з околиць Кіровограда, і їхнім очам відкрилася дивовижна картина . Усі кімнати великого будинку були забиті книгами, манускриптами, документами та іконами. Чимало предметів старовини виявили у великому флігелі та на його горищі. Навіть у дворі у купі сміття знаходили срібний брухт. Умови зберігання колекції не мали нічого спільного з тими, як зберігаються цінні речі у музеях, бібліотеках та архівах. Безцінні речі покривалися пліснявою, псувалися. Певно, їх господарю було не під силу самому довести все до ладу. Знайдені раритети описувалися та запечатувалися у мішки, і потім машинами (їх завантажили з півтора десятка) відправляли спочатку в обласний державний архів, а потім машинами – в обласний краєзнавчий музей і обласну наукову бібліотеку ім. Чижевського. Предмтна частина колекції налічувала понад дві тисячи одиниць, а книжкова – кілька десятків тисяч. У колекції було знайдено й чимало унікальних церковних книг та ікон. Серед них, зокрема, “Новий Завіт” та “Псалтир” Івана Федорова.У числі ікон – Ахтирська Богородиця, Покрова, барочна українська ікона, написана у середині XVIII століття. Всі ці високохудожні ікони пройшли реставрацію і сьогодні їх вже можна побачити у нововідкритій музейній експозиції, яка зацікавила багатьох жителів міста.
Існують різні версії щодо походження колекції. За однією з них – колекція збиралася трьома поколіннями Ільїних. За другою – фундаментальну частину колекції склали цінності з дворянських гнізд еавколо Рибинська, рідного міста Ільїна, вилучені у 1918 році під час антоновського заколоту, у придушенні якого нібито брав участь батько колекціонера. Словом, колекція настільки ж загадкова, як і життя її господаря, який неплмітно жив і непомітно пішов з життя. Чи будуть розкриті таємниці цієї колекції, покаже час.
Прес-служба Кіровоградської єпархії.