Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.06.2006. КИЇВ. C 24 липня по 5 серпня в с. Лишня біля Києва пройдуть заняття Четвертого Київського літнього богословського інституту

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського й всієї України, з 24 липня по 5 серпня в с. Лишня біля Києва пройдуть заняття Четвертого Київського літнього богословського інституту (КЛБІ). Організатор інституту — Центр європейських гуманітарних досліджень Національного університету «Києво-Могилянська Академія». До участі в роботі інституту запрошуються всі бажаючі. Заняття в КЛБІ адресовані всім, хто прагне поглибити богословські пізнання, розширити кругозір свого християнського світогляду й зацікавлений у контактах із християнами України й інших країн. Лекції й семінари проводяться російською мовою.
Перший КЛБІ з великим успіхом пройшов у стінах Київської Духовної Семінарії й Академії (Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра) наприкінці липня — початку серпня 2003 року. Викладачами інституту були переважно співробітники Библійно-Богословського інституту ім. св. апостола Андрія (ББІ), а також викладачі Київської Духовної Академії.
Другий і Третій КЛБІ мали місце в липні 2004 й 2005 під Києвом у с. Лишня, у будинку, що носить символічне ім’я «Ковчег» і належить парафії св. великомучениці Параскєви Сербської. Учасників інституту тепло зустрічали парафіяни храму на чолі з настоятелем ієромонахом Філаретом (Єгоровим). Серед викладачів — проф. Джонатан Саттон з Лондона, проф. Поль Валієр зі США, о. Патрік де Лобьє з Женеви, архім. Іаннуарій (Івлієв) із Санкт-Петербургської Духовної Академії, співробітники ББІ Ірина Багратіон-Мухранелі, Олександр Філоненко, священик Петро Коломійцев, викладачі Київської Духовної Академії протоієрей Микола Макар, диякон Дмитро Болгарський, професор Києво-Могилянської Академії Віктор Малахов, доцент Київського Державного Університету Андрій Баумейстер. Викладачі й студенти протягом двох тижнів жили одним життям, разом трудячись і разом відпочиваючи.
Слухачами КЛБІ можуть бути студенти й випускники духовних семінарій й академій, богословських факультетів світських вузів, викладачі недільних шкіл і релігійних дисциплін у різних навчальних закладах, журналісти й просто активні парафіяни, у тому числі з інших міст України. Програма інституту містить інтенсивні богословські курси (біблістика, літургіка, богослов’я в зіставленні з наукою, поезією тощо), курси з християнської культури, біоетики, релігієзнавству, музиці й іншим дисциплін . Розклад також передбачає щоденні заходи культурної програми: круглі столи, спілкування й спів біля багаття, перегляд кінофільмів з обговоренням тощо.
Заняття інституту проходять з великою наснагою, в атмосфері не тільки насичених занять, але й веселого відпочинку, не тільки загальних міркувань в аудиторіях і на круглих столах, але й загальної молитви в храмі, не тільки серйозних відкриттів й інтелектуальних придбань, але й тонкого гумору. Це справжні свята спілкування, думки й дружби.
Довідки за тел. (044) 425-60-20 («Дух і Літера»).