Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.05.2005. ЄРУСАЛИМ. У храмі Гроба Господнього в Єрусалимі у Велику Суботу здійснилося чудо сходження Благодатного Вогню

У Велику Суботу Благодатний Вогонь зайнявся в печері Гроба Господнього, де знаходиться кам’яне ложе, на якому покоїлося зняте з Хреста тіло Спасителя.

Очікування дива тривало близько 25 хвилин, з тої миті, коли Патріарх Єрусалимський Іриней увійшов до каплиці над Гробом Господнім. Тисячі паломників, що зібралися в храмі, за традицією виголошували «аксіос», що в перекладі з грецької означає «гідний».

Перед цим з Патріарха знімають ризи, залишивши полотняний підрясник, щоб було видно, що він не проносить із собою сірники або щось інше, здатне запалити вогонь, до печери Гроба Господнього. У цій печері знаходиться кам’яне ложе, на якому покоїлося тіло Христа після Хресної смерті в Страсну п’ятницю і до Його Воскресіння.

Заздалегідь до печери внесли велику лампаду, де має розгорітися головний вогонь, і 33 свічки (за кількістю років земного життя Спасителя).

Після того, як Патріарх увійшов до каплицї, її опечатали. У храмі погасили світло, і в напруженій тиші тисячі віруючих моляться і просять Господа дарувати Святий вогонь.

За переказом Єрусалимської церкви, вважається, що день, коли Благодатний вогонь не зійде, буде останнім для людей, що є в храмі, а сам храм буде зруйнований. Молитва і таїнство тривають доти, доки не станеться диво.

Зазвичай, очікування триває від кількох хвилин до кількох годин. За свідченням очевидців, спочатку в храмі з’являються незбагненні сполохи, які немов стікають по стінах і колонах донизу. У цей час у тих, хто стоїть у храмі та на площі перед храмом починають загорятися свічки. Потім з отвору в куполі храму на Гроб Господній спускається вертикальний широкий стовп світла.

Після того як Патріарх Єрусалимський вийшов з печери Гроба Господнього з Благодатним вогнем у руках, він роздав цей вогонь паломникам. Серед них знаходиться велика група православних паломників з України, які з благословення Предстоятеля УПЦ відвідують Святу землю, й у Світлий Понеділок привезуть
Благодатний вогонь в Україну.
За матеріалами РІА «Новости»