Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.02.2005. КИЇВ. У будинку комітетів Верховної Ради відбувся круглий стіл на тему “До проблеми створення “єдиної помісної Церкви” в Україні”

Круглий стіл був організований Союзом православних братств при підтримці постійного представника українського парламенту при Міжнародній Асамблеї Православ’я народного депутата Верховної Ради Катерини Самойлик. Форум зібрав духовенство, політиків, представників православних і громадських організацій. Були присутніми гості з Російської Федерації та ближнього зарубіжжя. “Конституційно затверджено, що держава визнає внутрішньо-церковні рішення, але на сьогодні ми бачимо пряме втручання декотрих політичних сил, які прагнуть внести повний розлад у життя православних віруючих”, — підкреслив голова СПУ Валентин Лукіяник, розповідаючи про сучасні інсинуації декотрих політиків відносно створення “єдиної Помісної Церкви” в Україні.
Завідуючий місіонерським відділом Чернівецької єпархії священик Миколай Тодорович у своїй доповіді розповів про еклезіологічні фактори та канонічні норми, які визначають поняття помісного статусу тієї чи іншої Церкви. Згодом учасники заслухали доповіді представників духовенства і православної громадськості протоієрея Павла Поваляева, депутата Євгенія Максименко, Владислава Пустового (Київ), Юрія Єгорова (Санкт-Петербург), Анатолія Безпалько (Москва), де з політичної, історичної та богословської точок зору були висвітлена проблематика, що стосується канонічного та юридичного статусу УПЦ, сучасних тенденцій відносно створення “єдиної Помісної Церкви”.
Учасники ще раз нагадали про неодноразові заяви Блаженнішого Митрополита Володимира та Священного Синоду УПЦ, де чітко вказано, що Помісна Церква, спадкоємницею котрої є сьогодні канонічна Українська Православна Церква, існує в нашій країні вже понад тисячу років, після того як у дніпровських водах рівноапостольним князем Володимиром були похрещені наші предки. Інші псевдоцерковні структури, розкольницькі та філаретівські організації не мають права претендувати в Україні на звання Церкви як такої. Про це свідчить міжнародне визнання УПЦ всіма Помісними Церквами світу та осудження деструктивної діяльності українських розколів різних мастей та напрямків. Було констатовано, що Православ’я є тим духовним стержнем, який допомагав нашому народу пережити усі історичні катаклізми і у багатьох аспектах сформувало нашу ментальність.
Учасники круглого столу обговорили інші проблеми, що стосуються сучасних церковно-державних відносин. В черговий раз були підняті питання правового захисту Церкви та віруючих і їх більш активної участі у державному управлінні, засилля сектантства іноземного походження, повернення церковної власності, ширшого інформування громадськості про релігійне життя та насадження моральних цінностей у суспільстві.
Був прийнятий підсумковий документ та звернення до православної громадськості, а також Вселенського і Московського Патріархів. Завершив круглий стіл виступ рохманівського священика Олега Сірка (Тернопільська область), який протягом декількох місяців знаходиться разом з парафіянами біля стін Верховної Ради у пошуках правди. Священнослужитель розповів про захоплення його храму розкольниками при підтримці чиновників місцевої влади, за безпосередньою участю котрих востаннє пиляли церковні замки. Він подякував усім людям доброї волі, які підтримують віруючих біля наметового храму та закликав усіх свідомих політиків стати на захист Церкви.
Результати круглого столу прокоментувала народний депутат України Катерина Самойлик. “Нинішня ситуація в Україні вимагає консолідації всіх духовно здорових сил навколо нашої віри і канонічного Православ’я, — підкреслив політик. — Дуже багато заявляють, що начебто в Україні немає помісної Церкви. Нині зібрались священнослужителі і вчені, прості світські люди — громадяни України, які висловились про те, що можна вважати Помісною Церквою, і хто її представляє. Один із головних висновків — необхідність збереження духовних зв’язків поміж українським, російським і білоруським народами, які вийшли з однієї колиски — Київської Русі, і отримали тут святе Хрещення.
Багато недругів з-за кордону розглядають нині нашу країну як плацдарм, завдяки котрому вдасться посередництвом глобалізаційних процесів зруйнувати наші культурні надбання і духовність слов’янських народів. Тому усім, кому небайдужа доля нашої держави і народу, потрібно об’єднуватись навколо Православ’я. Ми європейська держава, але відрізняємося тим, що маємо прекрасну історію, прекрасну землю, а найголовніше, духовне осердя, виплекане багатьма поколіннями наших предків. Учасники круглого столу вирішили звернутись до Патріарха Московського з проханням відвідати свою паству. Я думаю, ми звернемось і до Вселенського Патріарха, щоби призупинити процеси, направлені на розлад міжконфесійного миру в Україні”.
Виражаючи загальну думку колег народний депутат висловила задоволення від продуктивного спілкування політиків з духовенством і церковною громадськістю, від яких перші отримали духовну зарядку і впевненість, що в Україні є потужні духовні можливості для виходу з затяжної кризи.
Як представник українського парламенту в Міжнародній Асамблеї Православ’я Катерина Самойлик поділилась роботою цієї престижної політичної організації. Наступною темою засідання МАП стануть питання глобалізму та глобалізації, які є актуальними для багатьох країн. Парламентарій зазначила, що православні депутати усіх країн світу знають про український розкол та порушення можновладцями закону про свободу совісті в Україні, які дають приклад того, як можна нехтувати не тільки моральними нормами та традиціями свого народу, але й головним законом держави.
Підготував В.Свистун
Фото Андрія Коваля