Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.02.2005. КИЇВ. Новий міністр освіти не є прихильником викладання предмету «Християнство» у закладах освіти

На черговій прес-конференції новопризначений міністр освіти і науки висловив своє бачення щодо сучасної системи освіти в Україні. Поряд з питаннями уніфікації вітчизняної освіти з європейською, питань матеріального забезпечення викладачів та студентів Станіслав Ніколаєнко сказав, що не є прибічником того, щоб школу відвідували представники будь-яких конфесій і релігійних течій.
Мотивацією до такого ставлення за словами міністра є те, що у різних регіонах самі учні попадають у нерівні умови. Водночас, як передає агентство ЛігаБізнесІнформ, він піддав сумніву необхідність вивчення у школі такої дисципліни як “Християнство”. Як він підкреслив, це ставить учнів у нерівні умови, оскільки не всі сповідують християнську віру.
Педагоги – віруючі Української Православної Церкви протягом декількох років прагнуть введення “Основ християнської етики” або “Православної культури” у освітніх закладах, як це відбулось майже у всіх країнах бувшого Радянського Союзу. Такі курси успішно діють на факультативній основі навіть у країнах з переважаючим мусульманським населенням, та у Прибалтиці, де частка православних громад значно поступається католикам і протестантам. Показово, що у сусідній Росії введення курсів “Основ Православ’я” на офіційному рівні підтримало головне Управління мусульман федерації, мотивуючи власну позицію важливим історичним значенням Православ’я у країні. Досвід показує, що діти під впливом уроків, які насаджують християнську мораль, стають набагато вихованішими та добрішими.
Заява секретаря Політради Соціалістичного Партії України та кандидата педагогічних наук — новоспеченого міністра освіти стурбувала православну громадськість. Невже в Україні, в той час, коли провідні освітяни заявляють про майже повню відсутність виховного процесу у школі, надалі продовжуватиметься злочинний процес деморалізації підростаючого покоління?