Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У ніч Славного Христового Воскресіння Предстоятель очолив урочисте богослужіння у Києво-Печерській Лаврі


У ніч на 5 травня, свято Світлого Христового Воскресіння, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив пасхальну утреню та урочисту Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Богослужіння розпочалось з пасхальної полуношниці у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Макарівський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, гості у священному сані та духовенство монастиря.

Богослужбові піснеспіви виконували змішаний митрополичий хор та хор студентів Київських духовних шкіл.

Наприкінці пасхальної утрені традиційно було виголошене огласительне Слово на Святу Пасху святителя Іоанна Златоуста.

Блаженніший владика привітав паству з Воскресінням Христовим та роздав пасхальні подарунки вірянам.

За традицією священнослужителі прочитали святе Євангеліє на різних мовах.

Під час Літургії до Києво-Печерської Лаври прибув благодатний вогонь із храму Воскресіння Христового в Єрусалимі. Предстоятель зустрів святиню на порозі храму, після чого запалив від неї лампаду. Святе світло роздали присутнім вірянам.

Після запричасного вірша архієпископ Білогородський Сильвестр зачитав Пасхальне послання Блаженнішого Митрополита Онуфрія до всіх вірних чад УПЦ.

“У Святому Євангелії говориться, що коли Воскреслий Господь з’явився Жонам-Мироносицям, то сказав їм такі слова: «Підіть сповістіть братів Моїх, щоб ішли до Галілеї, і там вони побачать Мене» (Мф. 28, 10). Цей благословенний заклик лунає до кожного із нас, хто себе вважає християнином, послідовником Христа. І сьогодні Господь кличе нас у Галілею, щоб там побачити Його, нашого Творця та Іскупителя. Галілея, в переносному розумінні, означає духовний простір моральної чистоти, де панують християнські чесноти: любов і смирення, терпіння і милосердя. Ті люди, які покаянням очистили своє серце від усякої неправди і наповнили його чеснотами любові, — ці люди досягнули духовної Галілеї і там сподобляються великої честі й радості розумними очима своєї душі бачити Воскреслого Христа, бачити Його несказанну красоту і безмежну любов, Його доброту і милосердя” (з Пасхального послання Предстоятеля).

Наприкінці Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій освятив пасхальний артос. Потім Блаженніший архіпастир окропив святою водою вірян та їхні пасхальні кошики.