Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Священнослужителі і парафіяни УПЦ продовжували зазнавати залякування – звіт ООН

У «Доповіді про ситуацію з правами людини в Україні в період з 1 грудня 2023 р. – 29 лютого 2024 р.», підготованій Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, зазначено про «шість випадків у п’яти областях, коли групи людей силоміць вдиралися до храмів УПЦ, виправдовуючи свої дії рішеннями органів місцевого самоврядування». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт «Об’єднані Нації – Україна».

26 березня сайт опублікував доповідь, підготовану Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини на підставі висновків за підсумками роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Сьомий розділ цієї доповіді присвячений свободі віросповідання та переконань. Він містить перелік грубих порушень фундаментальних прав на свободу совісті і релігійних переконань в різних областях України. Зокрема, на думку фахівців ООН, у звітний період «священнослужителі і парафіяни Української Православної Церкви продовжували зазнавати залякування». Було задокументовано шість випадків у п’яти областях, коли «групи людей силоміць вдиралися до храмів УПЦ, виправдовуючи свої дії рішеннями органів місцевого самоврядування щодо реєстрації нових релігійних громад Православної церкви України (ПЦУ) за тією самою адресою, за якою зареєстровані існуючі громади УПЦ».

У доповіді описано інцидент, який стався 28 грудня 2023 року. «Група осіб здійснила напад на Казанський храм у Ладижині Вінницької області, і принаймні двоє учасників нападу представлялися як чинні військовослужбовці Збройних сил України. Співробітники поліції, які були присутні на місці подій, не втручалися. Згодом, 9 січня 2024 року, група в складі приблизно 30-ти осіб, одягнених у камуфляжну форму без розпізнавальних знаків, використала дві важкі будівельні машини для того, щоб зламати ворота і огорожу храму, та вдерлася до церкви УПЦ. Вони побили священнослужителя і двох чоловіків-прихожан та завдали всім їм легких тілесних ушкоджень. Щонайменше дев’ять осіб зазнали фізичного насильства під час цих двох випадків. Лише двоє постраждалих направили заяви до поліції, одну із яких було пізніше відкликано. Більшість постраждалих сказали, що не подали заяви, бо побоювалися помсти, зокрема пов’язаної з погрозами від їхніх сусідів та звільненням з роботи».

Також у доповіді йде мова про раніше задокументований схожий випадок у місті Черкаси, котрий стався 20 листопада 2023 року.

«Тоді численні постраждалі та свідки, з якими поспілкувалися представники місії, розпізнали одного із нападників як військовослужбовця українських Збройних сил. Відтоді українська влада відкрила кримінальні справи у зв’язку з подіями в Черкасах і Ладижині», – зазначено представниками ООН.