Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Архієпископ Пимен: Наша Церква наблизилася до апостольських часів


За словами архієпископа Пимена, там, де у громад УПЦ відібрали храми, священники у звичайних будинках звершують богослужіння, «які подібні до неба».

Українська Православна Церква сьогодні опинилася в умовах, подібних до тих, які були в апостольські часи. Про це в інтерв’ю YouTube-каналу «Тетяна Царук. У пошуках істини» сказав архієпископ Рівненський і Острозький Пимен.

«Зараз наша Церква набагато більше наблизилася до тих перших апостольських часів, коли ти і там не свій, і тут тебе не сприймають, ти скрізь якийсь не такий, на тобі стоїть печать несприйняття, але ти не зупиняєшся, ти йдеш, тому що дорогу може здолати той, хто йде», – зазначив архієрей.

Він нагадав, що, терплячи гоніння, віряни УПЦ виконують заповідь Ісуса Христа: «Ганьбити та гнати вас будуть, і будуть облудно на вас наговорювати всяке слово лихе ради Мене. Радійте та веселіться, нагорода бо ваша велика на небесах».

За словами владики, «християнство – релігія парадокса»: «Найбільшої сили християнство набирає під час випробувань і скорбот. Саме скорботи, які сприймаються правильно, по-християнськи, очищають і розвивають душу, наближають її до Бога, роблять її легшою, і вона піднімається ввись».

Архієрей зазначив, що «навіть там, де відібрали храми, там, де священників виганяли, погрожували, били, викидали, у більшості випадків священники стають сильнішими. Вони запалюються настільки, що в них вистачає сил, таланту, вміння об’єднати людей, обійняти всіх і навіть у простому домі звершити богослужіння, яке подібне до неба».

Владика наголосив, що в тих місцях, коли громади УПЦ залишилися без своїх храмів, «у більшості випадків богослужбове життя не замовкає».

«Господь завжди управляє, і громада об’єднується навколо священника, налагоджується богослужбове життя. До священника починають ставитися більш благоговійно, люди починають більше вникати в те, як йому жити. Священник, у свою чергу, у такий складний час, час випробувань має більше наблизитися до людей», – сказав архієпископ.

Він припустив, що «можливо, Господь хоче нам показати, що ми повинні стати ближчими один до одного, дає нам цей період, щоб ми зрозуміли, що є головним».

«Храм і служіння в ньому – це прекрасно. Але є ближній і є любов, яка ніколи не минає, не вичерпується, яка є джерелом предвічного життя, і сам Господь є Любов. Тому, мабуть, ці уроки нам потрібні для того, щоб ще більше в ній утвердитися і навчитися любові», – додав архіпастир.


СПЖ