Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Протоієрей Миколай Данилевич прокоментував звернення колишнього митрополита Філарета до Собору РПЦ

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, член спеціальної комісії для перемовин з тими, хто відділився від церковного спілкування, яку сьогодні створив Архієрейський Собор, протоієрей Миколай Данилевич прокоментував звернення від колишнього митрополита Філарета (Денисенка) до Собору РПЦ. Свої думки він виклав на власній сторінці у Фесбук, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як священику, який ввійшов до складу відповідної комісії, мені, напевно, буде недоречно занадто багато говорити на цю тему. Але все-таки дозволю собі кілька думок з цього приводу.

  1. Сенсація, але це дійсно так. Філарет просить вибачення. На офіційному сайті РПЦ є в лапках цитати з його листа. Що він під цим має на увазі, коли просить вибачення, інше питання, але просить і це похвально. І Архієрейський Собор РПЦ позитивно сприйняв цей крок, так само як і єпископат УПЦ.

  2. У його ситуації це мужній, а отже і позитивний крок. Очевидно, що Філарет наближається до заходу свого життя, а перед обличчям вічності втрачають свою привабливість будь-які амбіції, посади, почесті, і навіть образи.

  3. Сам факт звернення свідчить про те, що він (Філарет) усвідомлює, що вчинив розкол, і що анафема все-таки «працює». Він вже не сподівається на допомогу Константинополя, в чому так довго всіх нас переконував він сам і його речники, і про що ми весь цей час говорили, що цього не станеться.

  4. Анафема на Філарета була накладена з конкретних причин, а саме за учинення розколу. Так ось, коли розкол буде подолано, відповідно, зникне причина, по якій була накладена анафема. Тоді її і знімуть. Іншими словами слід думати, що позиція Собору РПЦ полягає в тому, що зняття анафеми з Філарета повинно бути наслідком подолання розколу, і навряд чи умовою або початком на цьому шляху.

  5. Новина приємна, але думаю, що для початку слід стримано віднестися до її перспектив. Особливо після всього того, що Філарет і його конфесія накоїла по відношенню до УПЦ за останні роки. Важливо, щоб цей крок був сприйнятий Церквою, церковним народом. Але ми християни, і повинні і будемо прощати. А по-друге, сьогоднішній вечірній коментар в Фейсбуці їх спікера Євстратія Зорі на цю тему свідчить про те, що діалог може закінчиться, не розпочавшись.

  6. Тепер важливо, щоб сам Філарет не піддався тиску радикальних і націоналістичних сил, яких багато в його структурі, а також не слухав можновладців, поради яких одного разу його вже повели в розкол на початку 1990-х.

  7. Думаю, що цей крок Філарета може бути проявом церковного, що в ньому прокинулося, а не політичного мудрування. Можливо, він думає про користь Церкви. А можливо, за всім цим стоять якісь інші цілі.

Почекаємо. Завтра Філарет дає прес-конференцію на цю тему.