Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Обласна рада Церков просить місцеву владу, керівників освіти та громадськість підтримати ініціативу викладання Християнської етики в навчальних закладах Вінниччини

1 липня у приміщенні Вінницької облдержадміністрації за участі представників християнських конфесій та керівництва області відбулося чергове засідання обласної Ради Церков та релігійних організацій. Учасники засідання обговорили питання викладання предмету Християнська етика у навчальних закладах Вінницької області.
У вступному слові головуючий обласної Ради Церков митрополит Вінницький і Барський Симеон наголосив: «Те, що сьогодні відбувається в Україні та усьому світі, змушує нас замислитись над тим, чим живе сьогодні кожна людина, і особливо молодь, яка вже завтра має замінити нас у суспільстві. І від того, яке виховання отримають молоді люди, залежить, якими вони будуть у своєму подальшому житті, і про що б ми не вели мову у плані економічному чи політичному, ми не повинні забувати, що на першому місці має бути духовне, адже від нього залежатиме й матеріальне».
Митрополит Симеон зачитав заяву-звернення обласної Ради Церков та релігійних організацій, у якій, зокрема йдеться про необхідність поширення цього навчального предмету на усі школи регіону та викладання його протягом всього періоду навчання. При цьому представники усіх християнських церков, в тому числі православних конфесій, греко-католицьої, католицької, та протестантських, пропонують всебічну співпрацю у навчально-методичному забезпеченні дисципліни, наголошуючи на тому, що розроблені й апробовані програми адаптовані до поліконфесійності та національних традицій українського народу.
Владика Симеон зауважив, що духовне виховання підростаючого покоління є однією із точок дотику держави і церкви і світський предмет, яким є християнська етика, який до того ж затверджений Міністерством освіти України, може стати об’єднуючою платформою для такої співпраці. Такої консолідованої думки дотримуються й представники інших конфесій, про що вони засвідчили у своїх виступах, адже Християнська етика – дійсно світський предмет, який не пропагує жодну з конфесій, а розповідає про спільні для усіх християн моральні заповіді і цінності, які також є фундаментом і основою для цінностей, які ще називають загальнолюдськими.
У ході обговорення порушеного питання, заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА Андрій Лисак повідомив, що вперше в області предмет християнської етики був введений у навчальну програму у 2005 році в Сосонській школі Вінницького району. Сьогодні курси духовно-морального спрямування, розроблені та затверджені Міністерством освіти і науки України, вивчаються як факультативні у 147 загальноосвітніх закладах регіону. Так, у Шаргородському районі цю дисципліну викладають у майже 97 % шкіл, впроваджують вивчення християнської етики і у Вінницькому та Барському районах, водночас у Бершадському така робота ще не розпочиналась.
Разом з тим, зазначив Андрій Лисак, 29 травня 2014 року Міністерством освіти і науки України був виданий наказ № 664, яким внесено зміни до типових навчальних планів ЗНЗ ІІ ступеня. Згідно із цим нормативним документом, для учнів 5-6 класів предмет «Етика» або ж курси духовно-морального спрямування віднесені до обов’язкових для вивчення. Проте ця дисципліна може впроваджуватися лише за умови письмової згоди батьків усіх учнів класу та за наявності підготовленого вчителя. Для молодшої ж та старшої шкіл зазначений курс так і залишатиметься факультативним.
Представники Ради Церков зауважили, що метою свого звернення ставили не запровадження Християнської етики, як обов’язкового предмету, адже для цього потрібні відповідні рішення Міністерства освіти, але звернули увагу на існуючий досвід деяких областей України, зокрема Волинської, Львівської та Чернівецької, де, завдяки місцевій владі, Християнська етика, хоч і як факультативний предмет, але викладається у більшості навчальних закладів. Тому одним зі можливих шляхів введення дисципліни до навчальних програм усіх класів у якомога більшій кількості шкіл, за словами учасників засідання, могло б стати відповідне рішення органів місцевого самоврядування.
Як зауважив секретар Вінницького єпархіального управління УПЦ протодиякон Владислав Демченко, сьогодні вчителям, які бажають викладати цей предмет, директорам шкіл і самим батькам потрібен чіткий сигнал про те, що обласна влада піклується про духовно-моральне виховання молодого покоління не лише на словах, а на ділі, і за умови відсутності в Україні достатньо ефективної концепції морального виховання дітей та молоді, одним з орієнтирів у цьому напрямку бачить звернення до традиційних для України християнських моральних цінностей, на яких виховувалися попередні покоління українців, за виключенням, хіба що агресивно безбожної доби панування войовничого атеїзму.
Ціллю підписання обласною Радою Церков звернення про Християнську етику було також привернути увагу широких верств громадськості до цього предмету, який викладається на Вінниччині вже майже 10 років, але потребує підтримки, в тому числі й інформаційної. Адже не секрет, що багато людей мають упереджене ставлення до Християнської етики, тому що перебувають в полоні стереотипів, зокрема того, що християнська етика — релігійний предмет, якому не місце у світській школі. Одним з кроків з подолання подібних стереотипів стала підготована Радою Церков на основі тез викладача Острозької академії доктора педагогічних наук Василя Жуковського брошура про стереотипи щодо предмета Християнська етика.
Заслухавши учасників засідання, голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник зазначив, що попри різні дискусії, фундаментальні християнські цінності дуже важливі та необхідні у житті суспільства, адже без віри та духовності воно не має майбутнього. Відтак запевнив, що максимально сприятиме позитивному вирішенню порушеного питання. Голова обласної Ради Сергій Свитко, зі свого боку, обіцяв, наслідуючи приклад Волинської області, ініціювати винесення цього питання на порядок денний сесії обласної Ради.
Під час засідання обласної Ради Церков та релігійних організацій, її члени затвердили Положення про секретаріат Ради та Регламент її роботи. Представники конфесій передали колективне привітання з 65-ою річницею від Дня Народження керівнику Римсько-Католицької Кам’янець-Подільської дієцезії єпископу Леону Дубравському, якого представляв канцлер священик Віталій Воскобойник.