Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У місті провели перший фестиваль колядок

МОЛИТВА, ТИША, МИТЬ ПРЕКРАСНА…

Саме такими словами можна передати настрій, який того вечора панував у залі, в якому відбувався перший у Волинській єпархії фестиваль різдвяних колядок. Піснеспіви у виконанні церковних хорів та окремих груп хористів заворожували, а різдвяна вистава, яку показали учні та викладачі недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі стала повчальною і для дорослих глядачів (бо саме вони і були у залі). Адже відома дитяча казка “Снігова королева”, яка стала основою для різдвяного спектаклю, виявляється, цілком християнська, і молитва “Отче наш” у ній звучала не один раз…
Різдвяні колядки повертають нас у дитинство, додають розуміння, що Божа милість і ласка – завжди із нами, Про це на початку дійства і говорив митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, з благословення якого і відбувся цей чудесний вечір колядок. Владика навіть заспівав два старовинні псалми, які слухали, затамувавши подих, а всім учасникам виступів він вручав маленький сюрприз – шоколадку. Добра, різдвяна атмосфера…
Власне нині колядки звучать скрізь і повсюди. Так само у кожній парафії відбувся вечір колядок. Проте фестиваль, вважає автор ідеї протоієрей Валентин Марчук, голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу, – це зовсім інший рівень, на який церковні хори вже вийшли. Практично усі учасники фестивалю вже мають концертні костюми і свій окремий репертуар. Бо якщо під час вечорів колядок у наших храмах звучать переважно популярні “Добрий вечір тобі, пане-господарю” чи “Бог предвічний народився” і “Нова радість стала”, то фестиваль має на меті представити і новинки, котрі ще, так би мовити, “не заспівані”. Ці кілька годин для учасників духовного свята стали і душевним відпочинком, а в майбутньому почуті на фестивалі колядки можуть послужитися і в місіонерській діяльності церков та православних молодіжних і дитячих об’єднань.
На одній сцені виступили і класичні, так би мовити, виконавці духовних піснеспівів – хор храму Всіх святих землі Волинської “Волинські дзвони” під керівництвом Марії Вислоцької, архієрейський хор із Свято-Покровського кафедрального храму, хор недільної школи “Покров”, хор студентів Волинської духовної семінарії під керівництвом Петра Муляра.
Але як порадували хори з парафій! Коли в одному хорі – і дітки парафіян, і самі парафіяни, і церковні хористи, і, звичайно, духовний пастир. Кожна парафія представляла свою, так би мовити, “родзинку”. Для храму на честь святої рівноапостольної Марії-Магдалини такою стала різдвяна колядка “Спи, Іісусе, спи”, Потім її ж виконував і хор дітей церковнослужителів, але в трохи іншій інтерпретації, проте обидва виконання зворушували душі. Бо ж слова тут то які! “Спи, Іісусе, спи, спатоньки ходи, буду Тебе колисати, пісеньками присипляти: люлі, серденько, люлі… Спи, терпіння, спи, очка зажмури. Не питай, що колись буде, що зготовлять Тобі хрест люди…” Семеро дівчаток – доньки священиків Петра Базюка, Богдана Линника і благочинного Володимира Літвенчука і поколядували, і пощедрували. І з Різдвом святим усіх привітали, й на бандурі заграли. А які злагоджені голоси у хористів із єдиного в Україні церковного хору незрячих від храму Всіх святих землі волинської! Піснеспіви ж вони вивчають з голосу, бо ж нот – не бачать. І як зворушлиов було спостерігати, що священик Олександр Мазурак, керівник цього ексклюзивного хору, зводить хористів за руку зі сцени… Кілька хорів представила парафія Свято-Хрестовоздвиженського храму Луцька: серед учасників були і зовсім малі дітки, які проте співали дружно і в лад, і просто розчулили зал.
І вже справжнім відкриттям став чоловічий хор храму на честь Трьох святителів зі своїм пастирем протоієреєм Сергієм Дембовським! Хоча на таких концертах прийнято дякувати виконавцям словами “Спаси вас, Господи!”, але у глядачів було стільки емоцій, що вони починали і аплодувати.
– Ми побачили, відчули не тільки красу духовних піснеспівів, відкрили для себе нових виконавців, а ті, у свою чергу, відкрили для себе нові колядки та щедрівки. Саме формат фестивалю дає можливість відібрати те найкраще, що ми маємо і знаємо, що також можна використати, аби прославляти Христа, який усім нам приніс спасіння, – каже протоієрей Валентин Марчук.

Наталія МАЛІМОН