Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НІЖИН. Проходять розкопки Рихлівського монастиря

З 26 липня на території Свято-Миколаївського Пустинно-Рихлівського монастиря проходить спільна археологічна експедиція Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка та Мезинського НПП. Експедиція досліджує рештки архітектурного комплексу монастиря XVII – поч. XX ст. Монастир офіційно був заснований у 1666 р., але свою історію розпочав ще у 20-ті роки XVII ст. з невеличкого скита у глухому лісі. За 250 років свого існування монастир став значним духовним центром регіону з чисельною братією, заможним господарством, виробничим комплексом (майстри, цегляний завод).
У монастирі було збудовано 5 мурованих храмів, центральним з яких був Миколаївський собор.
Найголовнішою святинею обителі була чудотворна ікона Святителя Миколая, з якою і пов’язують історію виникнення монастиря. Вважається, що саме завдяки цій іконі була зупинена епідемія холери у Коропі у 40 роки XIX ст.
Ліквідований монастир був 20 рр. XX ст. радянською владою. Храми та більшість споруд монастиря були розібрані на будівельний матеріал.
Археологічна експедиція тут вже працює 4 рік. В цьому польовому сезоні основні напрями досліджень археологічної експедиції – рештки фундаменту південно-східної частини Миколаївського собору. Також ведуться дослідження ділянки, де знаходилась надбрамна церква Іоана Предтечі.
Мезинський НПП у дослідженнях Рихлівського монастиря представлений: науковим співробітником Луценком К. П., фахівцем з рекреації Наливайко А. Є. та інженером з рекреаційного благоустрою Подоляко Л. П.