Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Гран-прі ІІІ фестивалю «Пентікостія» отримав дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського собору

16 червня у Києві, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всі-єї України Володимира, проходив ІІІ Фестиваль парафіяльних хорів «Пентікостія», присвячений 1025-ій річниці Хрещення Русі.
У фестивалі взяли участь 13 хорових колективів з Києва, Мелітополя, Запоріжжя, Ірпіня та Вінниці. Наше місто на фестивалі представляв хор Хрестовозвиженського храму під керівництвом Христини Бедзір та дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору під ке-рівництвом Наталії Кременюк.
Цього року фестиваль проводився не у храмі, як у минулі роки, а у Національному культурно-мистецькому комплексі «Мистецький арсенал», що дало змогу розширити репертуар і залучити до участі такий чудовий колектив, як православний дитячо-юнацький оркестр Запорізької єпархії. Му-зика у їхньому виконанні гармонійно влилася у духовні мелодії хорового співу і додала фестивалю «Пентікостія» особливої урочистості і святкового настрою.
Прослуховування хорів розпочалося о 14 годині. Кожен хор мав виконати духовні православні твори композиторів-класиків та сучасних композиторів. Один з чотирьох творів мав бути присвячений святу Хрещення Русі, а останній – на вибір колективу.
Серед піснеспівів, які виконували дорослі вінничани одним з найцікавіших був твір «Моління тепле», автором якого є вінницький священик протоієрей Агафангел Давидовський – батько регента хору Хрестовоздвиженського храму Христини Бедзір. А одна з хористок цього колективу, Марія Червоній, виступила як солістка з дитячо-молодіжним хором, чудово виконавши соло в творі П. Чеснокова «Совет Превечный».
Крім цього твору дитячо-молодіжний хор виконав піснеспів на музику вінницького компози-тора Володимира Синиціна «Чи є що краще, браття» (псалом 131 у перекладі Тараса Шевченка) та тропар Хрещенню Русі Сергія Зубачевського. Але особливо глядачам сподобався музичний твір мо-нахині Іуліанії (Денисової) на слова протоієрея Андрія Логвінова «Дні мої», після якого на адресу юних виконавців звучали гучні аплодисменти та вигуки «Браво!»
Виступи хорів оцінювало авторитетне журі, до складу якого входили: Олександр Тарасенко — заслужений діяч мистецтв України, хормейстер Національної опери України, регент Спасо-Преображенського собору (м. Київ), Дмитро Радик – заслужений діяч мистецтв України, професор, декан диригентського та вокального факультету НМАУ ім. П.Чайковського, голова асоціації діячів музичної освіти і виховання НВМС, ієродиякон Геронтій (Борисевич) – регент Митрополичого ху-дожнього хору Києво-Печерської Лаври, а також голова журі — протодиякон Димитрій Болгарський – кандидат мистецтвознавства, кандидат богослов’я, заслужений діяч мистецтв України, професор.
За авторитетністю журі можна було би зрівняти з журі європейського конкурсу, який прово-диться вже багато років. І, незважаючи на те, що Фестиваль «Пентікостія» ще дуже молодий (йому лише три роки), він порадував не лише гарним журі, а й чудовими колективами. Крім вінниць-ких хорів можна відзначити камерний хор Свято-Вознесенської Деміївської церкви м. Києва та ан-самбль «Преображенія» з кафедрального собору на честь святого благовірного князя Олександра Невського м. Мелітополь. Окремої уваги заслуговує доброзичливість організаторів – Дар’ї Кириченко та її помічників, які зробили все, аби фестиваль став не змаганням хорів, а справжнім святом духовної музики.

Особливо святковим став гала-концерт фестивалю «Пентікостія», який відкрив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Сам приїзд Його Блаженства відбувся у дуже урочистій і зворушливій атмосфері. Хор вінницького Хрестовоздвиженського храму заспівав піснес-пів грецькою мовою «Тон деспотін», яким зазвичай зустрічають архієрея, а в цей час Предстоятель проходив посередині двох рядів дітей-учасників фестивалю, які передавали з рук у руки квіти, щоб потім вручити їх Митрополиту. Надзвичайно зворушливими були слова, якими Блаженніший подя-кував дітям: «Милі мої…». Після цих слів на очах наших юних хористів з’явилися сльози. Потім Ми-трополит Володимир благословив організаторів, учасників та гостей фестивалю у своєму вітальному слові.

Після благословення Блаженнішого розпочався гала-концерт, на якому хори показали най-кращі твори своєї конкурсної програми. Дитячо-молодіжний хор крім пісні «Дні мої» приготував для глядачів музичний сюрприз у вигляді болгарської пісні у обробці Петара Льондєва «Ерген деда». Ця жвава і колоритна пісня викликала в усіх буквально шквал почуттів.
Порадував учасників та гостей фестивалю виступ почесної гості «Пентікостії» народної арти-стки України Ніни Матвієнко, яка зачарувала усіх своєю піснею. А для юних вінницьких хористів найприємнішими були слова видатної української співачки, котра підійшла до дітей і просто сказала: «Ви – найкращі». Більшої похвали годі було б і чекати, але далі відбулося найприємніше для хору – нагородження переможців.
Гучними аплодисментами діти привітали хор Хрестовоздвиженського храму та його керівни-ка Христину Бедзір, які отримали І місце у категорії «Камерні хори». А оголошення голови журі протодиякона Димитрія Болгарського про те, що наш вінницький дитячо-молодіжний хор отримав гран-прі фестивалю «Пентікостія», викликало шалену палітру емоцій, які проявилися у аплодисмен-тах, усмішках та у сльозах радості, що знову з’явилися на очах вінничан.
Далі був фінал за участю усіх хорів та оркестру, які заспівали молитву за Україну «Боже Ве-ликий Єдиний» і многоліття під натхненним керівництвом протодиякона Димитрія Болгарського.
Додому у Вінницю дитячо-молодіжний хор привіз не лише диплом лауреата гран-прі, а ікону Пресвятої Трійці, яку вручають володарю гран-прі. Отримавши цю ікону з рук володаря гран-прі минулорічного фестивалю «Пентікостія» регента хору Свято-Троїцького собору м. Києва, вінничани підтримали фестивальну традицію, за якою ця ікона перебуватиме у храмі, де співає хор-переможець до наступного року, а потім буде вручена наступному володарю гран-прі.
А ще діти привезли з собою з Києва тепло сердець учасників та організаторів, які щиро вітали наших переможців, а також слова членів журі, які одностайно говорили про те, що у церковному співі дуже важливими є інтонація, дикція, трактовка, але найголовнішим є духовність співу, що і залишається маяком і дороговказом для дитячо-молодіжного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці.