Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Вперше у містіі можна побачити кращі картини Іллі Рєпіна на релігійну тематику

З 16 квітня у залах Київського національного музею російського мистецтва проходитиме виставка творів одного з найвидатніших майстрів російського мистецтва другої половини ХІХст. Іллі Юхимовича Рєпіна(1844-1930). Вперше сучасний глядач матиме унікальну нагоду побачити виставку творів великого митця, що належать найкращим музеям України.
На виставці буде презентовано близько 40 творів живопису, графіки з фондів Київського національного музею російського мистецтва, Національного художнього музею України, Харківського художнього музею, Сумського обласного художнього музею ім. Н.Онацького, Полтавського художнього музею .
Ряд творів, які можна побачити на виставці, відображають характерні риси живопису Рєпіна періоду його розквіту. До них можна віднести рідкісний у Рєпіна зразок «чистого» пейзажу – етюд «Українська хата», що був з любов’ю написаний в Запоріжжі під час подорожі Україною в 1880 році, також відомі твори «Монахиня» (1887), «Голгофа» 1869 та 1896 років, «Микола Мірлікійський рятує від смерті трьох невинно засуджених» (1890) та ін.
Музей володіє першокласною колекцією малюнків художника. Вони досить різноманітні як за своїм призначенням так і за характером виконання. Найкращі з них підкоряють блискучою рєпінською майстерністю й відносяться до високих досягнень графічного мистецтва майстра. Створені у різні періоди творчості , вони віддзеркалюють розвиток Рєпіна-рисувальника, починаючи з його академічних малюнків.
Втім, більшість з них відносяться до 1880-х років і пов’язані з подорожжю по Україні та працею над картинами «Вечорниці» та «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». Поруч з цими малюнками на виставці представлені рисунки видатного російського художника учня Рєпіна В.О. Сєрова, з яким він подорожував по Україні, і які також присвячені історії українського козацтва.
Окреме місце на виставці займуть пам’ятки Рєпіна, якими володіють кращі музеї України. Глядача, безперечно, зацікавить учнівська робота художника, що належить Полтавському художньому музею — «Воскресіння доньки Іаіра» (1870), ескіз до картини, за яку Рєпін у 1871 році отримав велику золоту медаль і право пенсійної поїздки за кордон.