Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.06.2011. КИЇВ. Створена комісія з нагляду та контролю за дотриманням канонічного порядку і ладу церковного життя

Комісія створена для нагляду та контролю за дотриманням канонічного порядку і ладу церковного життя. Комісія покликана сприяти дотриманню священних канонів, рішень Єпархіального суду та інших установлень священноначалія Київської єпархії Української Православної Церкви.

Склад комісії:

• Комісія складається з голови, секретаря та трьох членів комісії.

Члени комісії:

1. Архімандрит Іона (Радзівіл) — голова комісії
2. Протоієрей Володимир Косточка — секретар комісії
3. Архімандрит Миколай (Почтовий)
4. Протоієрей Віталій Бойко

Комісія розглядає:

• відносно кліриків — справи за звинуваченням у скоєнні церковних правопорушень, що тягнуть за собою канонічні стягнення у вигляді звільнення з посади, почислення за штат, тимчасової або довічної заборони у священнослужінні, позбавлення сану, відлучення від Церкви ;

• відносно мирян — справи за звинуваченням у скоєнні церковних правопорушень, що тягнуть за собою канонічні стягнення у вигляді звільнення з церковної посади, тимчасового відлучення від церковного спілкування або відлучення від Церкви;

• інші справи, які на розсуд єпархіального архієрея вимагають дослідження, включаючи справи по найбільш істотним суперечкам і непорозумінням між кліриками.

Повноваження комісії:

• Комісія укладає договори та меморандуми (які затверджуються Митрополитом Київським та всієї України) про співпрацю з органами державної влади, силовими структурами, судовою системою України для вирішення виникаючих питань церковних негараздів в правовій площині в рамках законодавства України та чинного Статуту про управління УПЦ.

• Комісія повноважна звертатися від імені Київської Митрополії в органи державної влади, державний комітет у справах національностей та релігій.

• Комісія проводить інспекції діяльності парафій, які зобов’язані надати запитувані комісією документи (оригінали статутних документів, на землекористування, права власності на майно, тощо).

• Комісія має право запиту характеристик, довідок та інших документів від канонічних підрозділів Української Православної Церкви, які зобов’язані надати запитувані документи або їх належно засвідчені копії.