Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.12.2010. КИЇВ. Представники Української Православної Церкви взяли участь в роботі XV міжнародної наукової конференції

2 грудня в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулося відкриття XV міжнародної наукової конференції «Могилянські читання – 2010». Головна тема форуму: «Проблеми збереження та вивчення музейних пам’яток. Сучасний стан, новітні технології, перспективи». У заході взяли участь працівники музейної галузі, наукова та культурна інтелігенція України, Росії, Білорусі, Польщі, а також представники міністерства культури України та Української Православної Церкви.
На урочистому відкриті в лекторії заповідника з вітальним словом до учасників симпозіуму звернулися організатори та почесні гості конференції. Генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марина Громова оголосила привітання міністра культури і туризму України Михайла Кулиняка.
Наступним мав слово єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, який привітав організаторів та учасників XV Могилянських читань з відкриттям.
«Цей форум закликає об’єднати зусилля наукової, культурної інтелігенції та Церкви на шляху збереження та вивчення культурного та духовного надбання нашого народу. Бажаю всебічних успіхів вашому заходу, адже глибоко переконаний, що місія працівників музейної галузі не просто зберегти та вивчити, але й примножити безцінні скарби нашої рідної культури. Маємо добру надію, що ваша робота приверне увагу суспільства до проблем збереження та вивчення пам’ятників культурного надбання нашого народу,і разом з тим послугує вирішенню багатьох проблем, які залишились від попередніх часів», — зазначив владика.
Також єпископ Олександр оголосив звернення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира, в якому було зазначено важливу роль співпраці Церкви та сучасних наукових кіл молодої української держави заради збереження культурної спадщини нашого народу. Предстоятель в своєму зверненні підкреслив історичне значення особистості святителя Петра Могили, під омофором якого відбувається даний захід, та висловив надію, що і в подальшому збережеться традиція гармонійних та доброзичливих відносин між Церквою та державою, адже «історичний атавізм, коли церковна наукова думка протиставлялася світській, назавжди відійшла у минуле».
Наступним пролунало вітальне слово ректора Київських духовних академії та семінарії архієпископа Бориспільського Антонія, яке озвучив викладач КДС, кандидат богослов’я ігумен Олексій (Коваль).
В привітанні було зазначено: «Бажав би висловити слова щирої вдячності всім працівникам музейної галузі за труди, понесені в епоху безбожного лихоліття, коли майже подвижницькими зусиллями було збережено багато святинь загальнонаціонального значення. І тепер, коли страшні часи духовного і культурного варварства відійшли у минуле, перед нами стоїть одна спільна мета – зберегти та примножити духовні скарби, дати можливість нашому народові і духовно, і естетично долучитися до них…
Глибоко переконаний, що добра воля до відкритої взаємодії держави, суспільства, наукових кіл та Української Православної Церкви – не заради будь-яких інтересів однієї чи іншої сторони, а заради справжніх духовних інтересів нашого народу – відкриє колосальну перспективу популяризації культурного та духовного надбання українського народу».
Також до присутніх звернувся перший заступник голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Микола Пархоменко, який привітав всіх з початком роботи конференції та відзначив її важливість для сучасної науки.
Після пленарного засідання відбулася робота п’яти секцій, присвячених археологічним, історичним та філософським дослідженням; вивченню сакральних пам’яток, їх охорони та реставрації. Викладач КДС ігумен Олексій (Коваль) виступив на секції, присвяченій музейній справі та музейній педагогіці, з доповіддю на тему: «Церковно-археологічний кабінет Київської Духовної Академії: на шляху до відродження».