Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.04.2010. КИЇВ. В Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбудеться презентація виставки конкурсу юнацької сакральної творчості ім. І.С. Їжакевича

27 квітня в Художній галереї «НЕФ» Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відбудеться презентація виставки Конкурсу юнацької сакральної творчості ім.І.С. Їжакевича.
Творчість Івана Сидоровича Їжакевича (1864—1962) — епоха в українському образотворчому мистецтві. Протягом свого довгого життя він створив не менше шести тисяч різних за жанром творів, «від великих полотен і ілюстрацій до мініатюр». Народився Іван Їжакевич в невеличкому мальовничому селі Вишнопіль нині Тельнівського району на Черкащині. Його творче становлення і життя були тісно пов’язані з Києво-Печерською Лаврою. Тринадцятирічним підлітком потрапив до лаврської іконописної школи, у 1882-1884 рр. навчався у Київській мальовничій школі М. Мурашка, а з 1884 до 1888 року — в Петербурзькій академії мистецтв. У Петербурзі починав працювати ілюстратором журналів. Основна тема його ілюстрацій — життя, побут та історичне минуле українського народу, пройняте духом запорозької вольниці. Велику популярність здобули ілюстрації до поеми Т. Шевченка, що публікувалися на сторінках петербурзьких журналів.
Повернувшись до Києва, став одним із основоположників української книжкової графіки, видатним ілюстратором творів класиків української літератури: Т. Шевченка, М, Коцюбинського, Л. Українки, І. Франка, Г. Квітки-Основ’яненка. Згодом, крім роботи над ілюстраціями, Їжакевич починає викладати у лаврській живописній школі та займатися станковим і монументальним розписом. Під його керівництвом лаврські іконописці. Учні живописної школи виконали розписи Всіхсвятської, Трапезної церков Києво-Печерської Лаври, Покровської церкви у Києві, церкви на козацьких могилах у Берестечку. Іван Сидорович брав участь у реставрації та відновлені розписів Кирилівської церкви у Києві. Були видані репродукції з картин їжакевича, на яких зображені визначні пам’ятки історико-культурної спадщини на тлі неповторного київського пейзажу. Його творчість не відокремити від України, її історії та культури. У 1951 року І.С. Їжакевичу було присвоєно почесне звання народного художника України.
Вшановуючи відомого художника та талановитого педагога, який так багато зробив для розвитку монументального живопису Києво-Печерської Лаври, науковці Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника започаткували Конкурс юнацької сакральної творчості ім. 1.С. Їжакевича і запрошують на презентацію виставки творів вихованців Київської дитячої академії мистецтв; Київської дитячої художньої школи; Студії «Маленький принц» підліткового клубу «Гармонія». Переможців конкурсу очікує нагородження.

Захід відбудеться за адресою: м. Київ, аул. Івана Мазепи, 21, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Художня галерея «НЕФ»,
Телефон для довідок; 254-54-23, 254-54-27 (Оргкомітет).