Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.12.2009. ЛУЦЬК. У Духовній семінарії презентували книгу М. Теодоровича

У стінах Волинської духовній семінарії, що в Луцьку, 29 грудня презентували книгу — одну з тих, які майже втрачені.
За благословенням ректора ВДС митрополита Луцького і Волинського Ніфонта відбулася презентація праці Микола Теодоровича «Святкування 900-річчя заснування Волинської єпархії». Як розповіли присутні на урочистостях, видання (точніше — перевидання) побачило світ за сприяння керуючого єпархією митрополита Ніфонта з ініціативи ВОГО «Сумління» та за спонсорські кошти благодійника Анатолія Горбатюка.
Митрополит Ніфонт привітав учасників презентації та побажав і надалі займатися дослідницькою роботою вивчення історії Православ’я на Волині.
«Микола Теодорович зумів за 15-17 років об’їхати всі найбільш далекі закутки тодішньої Волинської єпархії — Волинського, Рівненського і Житомирського Полісся. Досі ніхто не повторив цієї великої праці», — наголосив один із дослідників, член «Сумління» Геннадій Гулько. За його словами, коли вивчають історію дореволюційної Волині — теж використовують роботи Теодоровича, бо ці документи — найкращі. У книзі, якій вже понад сотня літ, згадуються прізвища більш, ніж ста волинських священників, є історія Почаївської та Зимненської ікон Божої Матері.
Гулько стверджує, що про Теодоровича на Волині знали одиниці науковців і відомий один-єдиний його портрет. А сам Микола Теодорович народився у Гродно (Білорусь), у сім’ї священика. Навчався у духовній семінарії та академії. Потім прибув у Кременець, аби викладати у духовній семінарії. А з 1886 по 1898 роки працював над історією та описами храмів у межах єпархії.
Наприкінці презентації владика Ніфонт розповів, що саме з цієї книги він почерпнув ідею здійснити хресний хід з іконою Почаївської Божої Матері — до речі, через 101 рік після першого такого хресного ходу, описаного у книзі Теодоровича. Він висловив сподівання, що відродиться культура, історія і духовність, скалічені атеїстичним періодом.
Благодійникам, які сприяли у видавництві книги Микола Теодорович «Святкування 900-річчя заснування Волинської єпархії», вручили церковні нагороди – від імені Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України Володимира та Священного Синоду УПЦ ювілейні ордени «450-річчя принесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері». Їх отримали Геннадій Гулько, Ігор Пасюк і Анатолій Горбатюк.
Історико-краєзнавча спадщина цього відомого краєзнавця і дослідника Волині кінця ХІХ — початку ХХ століть не має собі рівних. Наразі про дослідника Великої Волині згадують зовсім мало.
Краєзнавці Геннадій Гулько та Ігор Пасюк впорядкували і видали три репринтні видання історика – «Святкування 900-літнього ювілею Волинської єпархії», «Місто Володимир-Волинський» та особливо цікаву працю краєзнавця «По глухих закутках Волинського Полісся». Ці книги Тодоровича видані з нагоди 1020- річчя Хрещення Київської Русі.
Сучасні дослідники сподіваються, що ці перші репринтні видання після століття забуття стануть символічним наріжним каменем у фундаменті спорудження пам’ятника-дару вдячних краян Миколі Теодоровичу — за його самовіддане безкорисливе служіння справі дослідження історії Волині.
Після презентації владика Ніфонт привітав журналістів, котрі були присутні на заході, з Різдвяними святами і кожному вручив настільний календар та солодкий дарунок.