Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.08.2009. РІВНЕ. Філарет і націоналісти прагнуть недопустити візиту Патріарха Кирила до кафедрального храму та Городоцького монастира

Рівненська єпархія «Київського патріархату» вважає плани Патріарха Московського та всієї Русі Кирила відвідати деякі храми у Рівненській області відверто провокаційними. Як пояснили у прес-службі єпархії, йдеться передусім про Свято-Воскресенський кафедральний собор у Рівному та Свято-Миколаївський монастир у селі Городок. В цих місцях діють храми УПЦ КП, «відносно яких виникали або досі залишаються суперечки».
Як інформує ТСН.ua, ці храмові комплекси віруючі православних церков Київського та Московського патріархатів використовують спільно. «Запланована присутність біля цих храмів тисяч прихожан Московського патріархату є проявом тиску і залякуванням як віруючих Київського патріархату, так і місцевої влади», — вважають філаретівці.
У зв’язку з цим, представники «Київського патріархату» звернулися до обласних управлінь Служби безпеки та МВС із проханням «перешкодити запланованим антиукраїнським і антидержавним заходам.
Разом із тим, губернатор Рівненщини Віктор Матчук в ефірі одного з місцевих телеканалів закликав мешканців регіону толерантно поставитися до візиту Московського патріарха.
Протягом цього часу він вже відвідав Київ, Донецьк і Донецьку область.
У одному з виступів голова РПЦ висловив невдоволення станом православ’я у Західній Україні. Зокрема, він поскаржився, що місцева влада не дає православним Московського патріархату навіть будувати храми, внаслідок чого УПЦ МП, наприклад, не має кафедрального собору у Львові.
Разом із тим, під час візиту патріарха в Києві відбулися акції протесту правих політичних сил. Протести, швидше за все, відбудуться й у інших містах України. Зокрема, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» звинуватило патріарха в тому, що він хоче розповсюдити вплив Москви на «споконвічний український край – Волинь», і пообіцяло протестувати проти цього.
zaxid.net