Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.04.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній виступив зі зверненням щодо охорони праці

Звернення Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія,
Керуючого Хмельницької єпархії УПЦ
до керівників та працівників підприємств, установ і організацій
щодо виконання правил та вимог по охороні праці
Браття і сестри!
Праця є невід’ємним елементом людського життя. Вже з перших розділів Святого Письма саме труд виступає як творче розкриття людини, якій у силу богоподобія, дано бути співтворцем і співробітником Господа…
Природна потреба працювати закладена у людину від Самого Бога, адже з перших розділів книга Буття нам говорить, що, створивши райський сад, Господь поселяє у ньому людину, «…щоб порала і доглядала його…» (Бут. 2,15). Новий Завіт також говорить про гріховність закопування талантів у землю: раб образив Господаря, закопавши свій талант… подібно до нього і сьогодні зневажають Бога ті, хто провадить життя у розвагах, ні до чого не докладаючи рук своїх, закопуючи у землю таланти.
Пам’ятаймо: сумлінному і працелюбному робітникові завжди є шана, він ніколи не залишиться без шматка хліба, маючи добру роботу. Постійні ж скарги на тяжкі часи і відсутність «гідної» роботи ніколи не приносили шани для гордих і самовпевнених ледарів, які причини своїх негараздів завжди шукають у зовнішніх факторах, залишаючи без уваги справжнє їх джерело – своє серце.
Сьогодні Православна Церква проводить велику роботу з виховання у населення високих моральних цінностей, законослухняності і поваги до державних інституцій.
Любов до Всевишнього, відповідальність перед Богом не повинні залишати нас байдужими і безпечними до свого життя і здоров’я, а також до життя і здоров’я наших ближніх.
Нажаль, але живучи у сучасному світі, ми нерідко стаємо свідками невірного відношення до праці, коли людина піддається спокусі поставити здобуття матеріальних благ на місце основної мети життя і заробляє гроші, нехтуючи правилами безпеки, не дбаючи про людей і не створюючи їм належних умов для праці і відпочинку — це віддаляло людей від Бога в історії, це віддаляє нас від Творця і сьогодні, а біда, яку, як правило, ніхто не чекає, завжди йде туди, де господарюють халатність, безвідповідальність, байдужість…
Сьогодні, як відомо, нашу країну охопила економічна криза і багато людей, працюючи з порушенням правил техніки безпеки, нарікають на зовнішні фактори, а саме на те, що криза не дозволяє забезпечити гідний рівень захисту життя і здоров’я людей на виробництві …
Дивлячись у суть проблеми, слід зазначити, що «криза» – слово грецьке, яке означає «суд». Одразу усе стає зрозумілим! У Святому Письмі слово «суд» використовується багато разів, наприклад апостол Петро пише: « …час початися суду з дому Божого…» (1Петр., 4,17), а Премудрий Соломон попереджує: «Від Господа прийде суд кожному…» (Притч. 29,26). Заміняймо слово «суд» на слово «криза»… Що ж виходить?! — «… час початися кризі з дому Божого…», «Від Господа прийде криза кожному…» … Виявляється від Господа йде – суд за гріх, який і є справжньою причиною сьогоднішньої кризи… Не завжди ж безкарно людина може порушувати закони, у тому рахунку і щодо охорони праці та збереження здоров’я своїх ближніх, чаша терпіння Божого у свій час неодмінно переповнюється і … починається суд, сучасною мовою – «криза».
Коли наші предки переживали важкі часи: голод, повінь, війну, вони говорили – «суд Божий, бо ми згрішили…» — усе було зрозумілим – є причина, отже не нарікаймо і на наслідки! «Сьогодні, — за словом Святителя Миколая Сербського, — фінансово-економічну скруту (йшлося про кризу 1929 року, але які ці слова актуальні сьогодні!) ми називаємо «кризою», щоб примножилася біда від нерозуміння! Бо поки вживалося слово «суд» було зрозуміло і причину, яка привела до біди, був відомий і Суддя, Який попустив біду, і мета, заради якої біда була попущена. Після підміни слова «суд» словом «криза», незрозумілим для більшості, ніхто не може пояснити ні для чого, ні від чого, ні чому усе сталося… Питаєте від чого суд? Причина одна – боговідступництво. Господь попустив кризу, бо людина забула Бога, з метою витверезити людей, щоб вони схаменулися і повернулися до Нього обличчям…».
Зважаючи на вище викладене, звертаюся до усіх роботодавців Хмельниччини: пам’ятайте, чинити наругу над плодами безперервної праці багатьох поколінь зневажаючи людським життям і здоров’ям — є великий гріх перед Богом! Тому кожен повинен зробити усе можливе, аби стихія, нещасний випадок, раптове каліцтво, або смерть людини не перетворили за лічені хвилини ці надбання на руїни.
Шановні Подоляни! Будьте уважними та вкрай обережними при виконанні різних робіт, а особливо таких, що пов’язані з підвищеною небезпекою!
Пам’ятайте: збереження національного багатства Держави — життя і здоров’я людей залежить від кожного з Вас. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом — людське життя!
Поспішаю нагадати усім: сумлінна праця і виконання закону привносять у душу мир, світло і радість, а також дають право насолоджуватися законним відпочинком, у той час, як від гріховних вчинків душа тьмянішає, робиться темною і нездатною до добра.
Щиро молюся за усіх трударів нашого Подільського краю та закликаю на усіх Боже благословення!”