Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.07.2008. КИЇВ. У рамках святкування 1020-річчя Хрещення Русі відкрилася виставка «Православна ікона. Росія, Україна, Білорусь»

28 липня у Музеї народно-декоративного мистецтва (колишній Благовіщенський храм на території Києво-Печерської Лаври) розпочала свою роботу виставка «Православна ікона. Росія, Україна, Білорусь».
Голова Синодального Відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафіма (Шевчик) стило розповіла про цю експозицію, зазначивши, що вона була організована керівниками трьох музеїв, у колекції яких є унікальні давні намолені ікони: Державна Третьяковська галерея, Національний Києво-Печерський заповідник та Національний художній музей Республіки Білорусь.
Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ у вітальному слові наголосив, що в організації цієї виставки взяли участь «художники-іконописці трьох братніх слов’янських єдиновірних країн», і висловив подяку керівництву за сприяння проведенню цього заходу. Також він згадав святкування 1000-ліття Хрещення Русі та підсумував, що «за ці 20 років було чимало зроблено, зокрема відроджена церковна іконографія, а молоді талановиті іконописці знов працюють, створюючи нові образи».
Директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець попросив благословення у архієреїв та запросив усіх гостей переглянути експозицію.
Предстоятелі Руської та Української Православних Церков залишили записи у Книзі почесних гостей.
Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, зокрема, написав: «Виставка у дні святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі є справжнім уособленням нашої православної єдності. Вона демонструє найвищий рівень національних культур України, Росії, Білорусі. Дана гуманітарна акція покликана зблизити братські народи. Вона, безперечно, є важливою подією в європейському культурному просторі. Проте найголовніше — виставка знову демонструє світу непорушність православної твердині, на основі якої …базується Свята Русь!»
У своєму записі Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Алексій І закцентував (подаємо мовою оригіналу): «Эта выставка является знаковым событием современности. Она призвана засвидетельствовать о наших общих духовных и культурных корнях, напомнить об общей истории, которая на протяжении веков неразрывно была связана с православной верой»
Митрополит Мінський і Слуцький Філарет, Патріарший Екзарх усієї Білорусі зазначив (подаємо мовою оригіналу): «Иконы, написанные разными иконописцами в разных местах и в разное время, отражают один смысл, который объединяет их в одном стремлении к Истине и Красоте. И это удивительное чувство соборности открывает нам нынешняя выставка. Немаловажное значение она имеет для воспитания молодежи…»
Виставка триватиме до 14 вересня.

оrthodox.org.ua