Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.06.2007. КИЇВ. В Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося святкування дня пам’яті преподобного Агапіта Печерського

В день свята в Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася Божественна літургія, яку очолив Намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел. За літургією владиці співслужили архієпископ Львівський і Галицький Августин, Керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Ректор КДА і С єпископ Бориспільський Антоній, єпископ Ніжинський і Батуринський Іриней та братія монастиря. За богослужінням владика Павел звернувся до вірних зі словом проповіді, у якому розповів про житіє преподобного отця та закликав всіх звертатися до нього з молитвою про уврачування своїх хвороб. Після закінчення богослужіння відбувся Хресний Хід до ближніх печер з мощами святого.

Історична довідка:

Лікар Агапіт жив у Києво-Печерській Лаврі в XI столітті. Він був духовним чадом засновника монастиря Антонія та, як і його великий наставник, зцілював людей травами і молитвами. Якщо хто із монастирської братії хворів, преподобний Агапіт приходив до нього й самовіддано доглядав за недужим, давав йому власноруч приготовані ліки. І з допомогою Всевишнього хворий вставав з ліжка, слабкість покидала його, а тіло набиралося сил. Приходили просити допомоги у ченця й миряни. Нікому не відмовляв святий.

Печерські літописи розповідають, що якось Агапіта викликали лікувати чернігівського князя Володимира Мономаха. Але чернець відмовився виходити за межі обителі — він дав обітницю. І майбутній великий київський князь сам прийшов до монастиря й був зцілений. Після одужання Мономах хотів віддячити Агапіту багатими дарами, але чернець від усього відмовився.
Не він лікує, а Сам Господь Бог. З Його благословення творить Агапіт добрі діла.

Багато сторінок перегорнула історія з того часу, як цілитель Агапіт жив у печерах і силою, даною з Неба, гоїв рани і тамував біль. Нині до його мощей у Ближні печери приходять прочани з усього світу, моляться про здоров’я і часто отримують те, чого просять. Про чудеса зцілення люди розповідають ченцям, які ведуть літопис життя Лаври.