Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.05.2006. ВІННИЦЯ. Митрополит Макарій відкрив ІІ Подільські Кирило-Мефодіївські читання урочистим молебнем

Днями у приміщенні Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені К.Тимирязєва проходили ІІ Подільські Кирило-Мефодіївські читання, присвячені 20-річчю відродження святкування Дня слов’янської писемності та культури. Організаторами читань виступили управління культури і туризму Вінницької ОДА, Вінницька єпархія, Інститут історії, етнології та права ВДПУ імені М.Коцюбинського.
Відкрилися читання урочистим молебнем, який звершував митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій. Вітаючи присутніх після молебню, владика сказав: «У своєму короткому слові я не зможу навіть приблизно окреслити той величезний внесок, який зробили у нашу культуру і в культуру всіх слов’янських народів святі брати-просвітителі Кирило і Мефодій. Скажу лише те, що без писемності, дарованої ними, був би неможливий розвиток науки, мистецтва і державотворення. І сьогодні я бажаю вам — представникам духовної, освітньої та мистецької еліти Вінниччини, які зібралися в цьому гостинному залі, плідної праці на славу Божу».
На молебні був присутній голова обласної державної адміністрації О.Домбровський, який перед цим урочисто відкрив на четвертому поверсі бібліотеки відділ рідкісних і цінних видань, серед яких багато раритетних пам’яток слов’янської писемності. Звертаючись до учасників і організаторів читань, Олександр Георгійович підкреслив, що вони роблять велику справу, яка сприяє відродженню історичної пам’яті народу, справу, яка об’єднує слов’ян.
На урочистому відкритті читань виступав також дитячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору, інші хорові й фольклорні колективи. А потім почалася робота, в якій взяли участь науковці та викладачі з вінницьких університетів, гості з інших міст України, які працювали у секціях: «Релігійно-філософська спадщина святих Кирила і Мефодія», «Освіта, школа, бібліотека і музей в контексті слов’янської культурної спадщини», «Історія, література і сучасність» та ін. Справжньою окрасою цьогорічних Кирило-Мефодіївських читань стала зустріч учасників з письменниками і поетами Вінниччини, а також з київськими літераторами, які приїхали на запрошення одного з активних організаторів і натхненників читань О.Кадочникова — поета, культурного діяча і голови Російсько-українського культурно-просвітницького центру «Соотечественники».
«Я думаю, що читання цього року пройшли на досить високому рівні, — сказав Олег Петрович, — вони були цікаві й змістовні та, як завжди, знайшли живий відгук у багатьох представників наукової еліти».
Прес-служба Вінницької єпархії