Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.05.2006. СІМФЕРОПОЛЬ. Митрополит Лазар взяв участь у жалобних заходах, присвячених 62-й річниці депортації кримсько-татарського народу

У четвер, 18 травня, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар взяв участь у жалобних заходах, присвячених 62-й річниці депортації кримськотатарського народу. Владика Лазар разом із групою кримського духовенства поклав квіти до пам’ятника жертвам депортації у Воронцовському парку Сімферополя.
Після церемонії покладання вінків митрополит Лазар зустрівся з Муфтієм мусульман Криму Хаджі Еміралі Аблаєвим і від імені Міжконфесійної ради Криму «Мир — дарунок Божий», а також віруючих Сімферопольської та Кримської єпархії висловив йому і всьому кримськотатарському народу співчуття у зв’язку з річницею трагедії. Під час бесіди лідери двох найбільших конфесій Криму неодноразово підкреслювали, що «релігійного непорозуміння» або, тим паче, «міжконфесійного конфлікту» у Криму нема, але є протистояння між окремими політиками. Муфтій мусульман Криму Хаджі Емірали Аблаєв та митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар виступили за продовження конструктивного діалогу між Сімферопольською і Кримською єпархією УПЦ та Духовним управлінням мусульман Криму.
Владика Лазар передав Еміралі Аблаєву пропозицію членів Міжконфесійної ради Криму про поновлення співробітництва. На пропозицію Муфтія про включення до складу Міжконфесійної ради представників так званої УПЦ Київського Патріархату Митрополит Лазар сказав, що це питання вже обговорювалося на одному з засідань Ради. Саме тоді була прийнята одностайна ухвала про те, що відповідно до уставу Міжконфесійної ради в неї входять тільки представники традиційних для Криму конфесій, що нараховують більше 100 років свого перебування на півострові, відтак представники УПЦ КП не можуть бути включені в Міжконфесійну раду. Крім того, члени ради не вважають за доцільне, з метою подальшого збереження міжконфесійної стабільності в регіоні, перебування у своїх лавах представників розколу (а такі є і в інших конфесіях, у тому числі в мусульман).
Під час бесіди розглядалося питання про встановлення пам’ятника святому апостолові Андрію Первозваному у Феодосії. Митрополит Лазар повідомив Муфтієві мусульман Криму про те, що відповідно до постанови Ради Міністрів Автономії, яка передбачає установку релігійної символіки тільки за згодою Міжконфесійної ради Криму «Мир — дарунок Божий», після подання в Міжконфесійну раду відповідних матеріалів 11 травня 2006 року керуючим справами Феодосійського виконкому Віктором Болотським, члени ради одноголосно дали свою згоду.
Прес-служба Сімферопольської єпархії