Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.05.2006. КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі відкрилась виставка раритетів творів Тараса Шевченка з зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира

В Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відбулась панахида по Тарасу Григоровичу Шевченку, яку очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України.
Після панахиди у виставковій залі при Свято-Успенському соборі відкрилась виставка „І мене в молитвах своїх пом’яни», на якій була репрезентована особиста колекція Шевченкіани Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира.
Зібрання Владики Володимира являє собою вагомий внесок у вітчизняну Шевченкіану. Окрасою колекції є раритетні видання „Кобзаря», серед яких — прижиттєве 1860 р.Серед прижиттєвих видань творів Т. Г. Шевченка у зібранні присутні: „Записки о Южной Руси» П. Куліша (1857 р.), де було надруковано „Наймичку» (перша публікація за часів заслання поета); альманах „Хата» П. Куліша (1860р.) з автографом Бориса Грінченка, перший український журнал „Основа» (17 номерів за 1861-1862рр.) та ін.
Колекція репрезентує видання біографів Т. Г. Шевченка: М.Чалого, О.Кониського, Б.Лепкого, М.Костомарова. Про унікальність колекції свідчить добірка О.Андрієвського, М.Комарова, В. Аскоченського , І.Тургенєва, М. Полянського; а також письменників „ розстріляного відродження»; М. Зерова, С. Єфремова, П. Пилипова, М. Драй-Хмари, видання яких вилучались одночасно з фізичним знищенням авторів. В зібранні представленні рідкісні альманахи і збірники, присвячені Кобзареві. Вражає географія цих видань: від Києва, Львова, Одеси, Коломиї, Харкова до Москви, Санкт-Петербурга, Ташкента, Баку; від Відня, Лейпціга, Праги, Константинополя, Берліна до Нью-Йорка, Торонто, Сан-Паулу. Викликають інтерес шевченкознавчі розвідки іноземними мовами: німецькою, чеською та ін.
Значну частину колекції складає іконографія, в яку входить ілюстровані періодичні видання, друковані літографії, листівки кін.XIX – поч.ХХ ст. Прикрасою портретної галереї є етюд народного художника СРСР, академіка М. Божія до його знаменитої картини „Думи мої, думи…» (НХМУ).
Колекція Блаженнішого Митрополита Володимира нараховує близько 500 експонатів. Вони мають велику культурно-мистецьку вагу.
Виставку відкрив Блаженніший Митрополит Володимир, який у вітальній промові зазначив: “Тарас Шевченко – особистість, яка завжди вражає своєю любов‘ю до України. Думаю, що Шевченко не боявся смерті, тому що він був віруючою людиною, але він мріяв про те, щоби спочивати на українській землі. І це збулося з Божого благословення 145 років тому, коли із Санкт-Петербурга, через Київ до Канева були доставлені останки Великого Кобзаря, які тепер назавжди спочивають на українській землі. Життя і творчість Шевченка свідчать про любов до України, до кожної людини, вказують на те, що треба берегти Батьківщину, бо вона у нас одна на всіх. Думаю, що в цей час, коли ми згадуємо Кобзаря в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври нам є багато чому повчитися. Тож, будьмо свідомі своїх високих обов‘язків, своєї любові до рідної України, щоб і ми спромоглися любити її так, як любив її Тарас Григорович Шевченко”.
Важливість постаті Тараса Шевченка відзначив і ректор Київських духовних академії і семінарії професор-протоієрей Миколай Забуга: “Сьогоднішньому дню ціна велика. Нарешті така визначна для українського народу дата проводиться в належному місці і належним чином. Людина, як і притча міряється не довжиною і не об‘ємом, а змістом. Зміст Тараса Шевченко, як людини, поета, громадянина великий. Шевченко по духу для Лаври не чужий. В його поезії прослідковується устремління до Бога, до Святої Церкви. Про це свідчать багато збірників видатного поета. По датах видання ці книги – історія, але по духу вони – майбутнє України. Хочу подякувати всім, хто залучився до цієї виставки, насамперед Вам, Ваше Блаженство, за те що поділилися всім чим володієте, щоби громадскість і всі паломники Лаври змогли побачить те, як Православна Церква відноситься до цього великого українського поета. І щоби всі, хто тут побував завжди знали, що Православна церква любить свого видатного сина, який закликав любити Бога, нашу Україну і всім нам бути разом. Від нашого відношення до великої спадщини Кобзаря залежить і наше майбутнє”.
В інтерв‘ю прес-службі УПЦ настоятельниця одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігуменя Серафима (Шевчик) зазначила: “Сьогоднішні заходи відбулись з благословення Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України. Ми вже проводили виставку, присвячену 190 річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Адміністрація заповідника Києво-Печерської Лаври пішла нам на зустріч. Митрополія разом з декількома національними музеями створила експозицію в приміщенні виставкової зали при Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, яка тоді гучно пролунала на всю Україну. Були представлені раритети з особистої колекції Його Блаженства та колекції національного художнього музею, національного музею Т.Г. Шевченка, музею Івана Гончара та інших. Знову і знову ми працюємо над цією темою, збираємо історичні данні, поповнюємо колекцію, котра розростається, адже виходять цікаві наукові розвідки наших церковних діячів. Багато уваги цьому питанню приділяє Київська Духовна Академія.
Акція, що відбулась сьогодні під назвою “І мене в молитвах своїх пом‘яни…” має велике значення, тому що ми молитовно пом‘янули людину, яка сповідувала християнську віру, з іменем Господа творила і внесла неоціненний вклад в духовну і культурну скарбницю нашого народу. Ми бачили з яким теплом возніс свої молитви Блаженніший Митрополит Володимир, а з ним лаврські ченці, академічне духовенство і всі віруючі. Блаженніший Владика з великою повагою відноситься до постаті Тараса Шевченка. Про це свідчить та увага, яку Предстоятель нашої Церкви приділяє усьому, що пов‘язано з Кобзарем. Блаженніший Володимир розповідав, як матір у дитинстві співала йому пісні на вірші поета. Ми всі відчуваємо, що для Блаженнішого Тарас Шевченко не чужа людина. Треба також підкреслити, що виставка має високу мистецьку цінність, тому що представлені раритети розкривають життєвий шлях поета, його велику духовну спадщину. Про це ми нещодавно говорили з міністром культури паном Ліховим. Щойно я приїхала з Одеси, де проводяться Шевченківські дні, саме з Одеси починається велике Шевченківське свято під назвою “І мене в сім‘ї великій, в сім‘ї новій, вольній не забудьте пом‘янути не злим, тихим словом…” В міській філармонії відбувся урочистий вечір. Ми особисто спілкувалися з міністром і він сказав, що за підбіркою, за кількістю експонатів, за смаком, з яким формувалася ця експозиція дійсно немає їй рівних. Така компетентна оцінка є визнанням мистецької ваги зібрання Блаженнішого”.
Серед гостей були присутні відомі науковці. Академік Петро Толочко теж висловився з приводу відкриття виставки: “Я захоплений і вражений громадянською позицією Блаженнішого Митрополита Володимира. Це в традиціях Руської, а потім і Української Православної Церкви збирати книги. Ще з часів митрополита Іларіона і Ярослава Мудрого книги збирали на Русі. Книги шанувались за їх мудрість, глибину і вважалося, хто їх читає, той бесідує з Богом. Я вже не на першій виставці із зібрань Блаженнішого Володимира і думаю, що чим більше ми будемо звертатись до своїх духовних джерел, до спадщини Кобзаря, тим духовно чистішими ми будемо, тим світліший шлях розтелиться перед нами”.
На завершення відбулась презентація музичного диску “Тарасова пісня” у виконанні хору Київської духовної академії під керівництвом ієродиякона Романа Підлубняка. Диск пісень на вірші Т. Г. Шевченка записано з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Хор Київських духовних академії і семінарії виконав декілька пісень поміщених на диск.

Андрій Коваль.