Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.03.2006. КИЇВ. У Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври відбувся благодійний концерт “Вічна пам’ять героям”

З благословення намісника Києво-Печерської Лаври відбувся благодійний концерт “Вічна пам’ять героям”, виконаний камерним хором “Ніка” під керівництвом Ксенії Нікітюк.
“Вічна пам’ять героям” — твір відомого композитора Рахманінова, виконувався в Україні вперше. Концерт зібрав насельників Києво-Печерської Лаври, вихованців київських духовних шкіл, спеціалістів та багатьох віруючих, які отримали можливість почути церковні піснеспіви у виконанні професіоналів. Новостворений хор “Ніка” складається з випускників вищих учбових закладів. Колектив виник у грудні 2005 року і це був їх перший вихід у світ. Диригент матушка Ксенія — дружина клірика київського Свято-Покровського монастиря.
“Мені здається, це символічно, що наш перший виступ присвячений тим людям, котрі віддали свої життя за наше майбутнє, за наше життя, — зазначила диригент. Твір ніколи не виконувався на Україні і нам випала честь представити його публіці.
Унікальність нинішнього концерту у тому, що панахиди такого плану, присвяченої загиблим воїнам і написаної композитором-професіоналом, не існує. Причому, спочатку була написана редакція для хору і оркестру на латинські тексти, та інших мовах. А через декілька років була написана остаточна редакція для хору, капели. Концерт було присвячено воїнам, що загинули у Першій Світовій Війні, ми ж присвятили свій виступ усім захисникам Вітчизни”. Матушка Ксенія поділилась планами на майбутнє: “Наш хор орієнтується на українську народну та церковну музику, яка нині не виконується. Якщо буде можливість, ми прийматимемо участь у церковних богослужіннях та концертах, що проходять у столиці. У найближчій перспективі хотілося б виконати для слухачів сучасну українську хорову музику, а також духовні піснеспіви”.

Фото В.Свистуна