Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.11.2005. КИЇВ. Архієпископ Львівський і Галицький Августин відслужив панахиду за моряками, що загинули на лінійному крейсері «Новоросійськ» у листопаді 1955 року

Військовослужбовці Військово-морських сил, моряки-ветерани, співробітники столичного річкового порту та курсанти військово-морських навчальних закладів зібралися біля Свято-Миколаївського храму на воді. Голова Синодального військового відділу УПЦ архієпископ Львівський і Галицький Августин відслужив панахиду за спокій душ моряків, загиблих у листопаді 1955 року на лінійному крейсері «Новоросійськ». Потім присутні зібралися перед меморіальною дошкою, на якій були викарбувані прізвища та військові звання загиблих. Архієпископ Августин здійснив чин освячення меморіальної дошки, а кожного моряка окропив святою водою.
Нагадаємо, що протягом 1955 року лінійний крейсер «Новоросійськ» відробляв нормативи з військової підготовки. 28 жовтня 1955 року він повернувся з останнього походу та зайняв своє місце в лінкорному бункері. Крім екіпажу, на борті знаходилося молоде поповнення військово-морських сил. Вночі 29 листопада під корпусом корабля з правого борту стався вибух. Під час трагедії загинули 604 моряки, з усього екіпажу вдалося врятувати лише дев’ять моряків.
«Православіє в Україні»