Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.11.2005. КИЇВ. В Успенському соборі Національного Києво-Печерського заповідника відбудеться презентація унікального ювелірного виробу столичних майстрів «Лавра небесна»

1 листопада о 14-30 в Успенському соборі Національного Києво-Печерського заповідника на виставці «Слово Боже — рідній Україні» відбудеться презентація унікального ювелірного виробу столичних майстрів «Лавра небесна».
На створення ювелірної композиції митців надихнула незвична форма аметистової друзи ( зріз породи, в якій ростуть аметисти). Вона нагадує за формою одночасно і печеру, і чернечий головний убір . Аметист з найдавніших часів вважався духовним камінням, його кристали символізують зерна мудрості — шлях, який веде до пізнання істини і обретіння Духа Святого, що відтворений в вигляді голуба у діамантовому промінні, ніби сяянні душ праведників. В основі композиції — образи святих преподобних Антонія і Феодосія — засновників однієї з перших на Русі і більш шанованої досі обителі — Києво-Печерської Свято-Успенської лаври ( 1051 рік). Завершує композицію храм, ніби зітканий з топазових хмаринок. Вперше виріб демонструвався у квітні 2005 року у Національному заповіднику «Софія Київська». Своєрідне турне по містам України він почав у вересні цього року з Чернігова, з музея «Чернігів стародавній». Після експонування його у Національному Києво — Печерському історико-культурному заповіднику витвір побачать у Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Львові і т.п. Метою незвичної мандрівки композиції е вклад митців, майстрів-ювелірів — Ірини Карпової, Олександра Тарновського, Сергія Дорошенка в пошук символу духовності українського народу, його єднання. Виріб створювався протягом 2 років, у процесі виготовлення було використано 10 унікальних ювелірних технік. Матеріали для створення чудового твору — срібло, золото, діаманти, аметисти, тигрове око, соколине око, чароїт, яшма, рідкісні породи деревини. «Лавра небесна» — це духовний образ — формула, де реальні речі носять глибокий сакральний зміст. Експонування триватиме до 9 листопада 2005 року.

Фото: Александра Данилевского