Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.02.2005. ЧЕРНІГІВ. Представники посольства Російської Федерації подарували учням духовного училища цінні історичні книги

В день Святителя Феодосія Углицького – покровителя Чернігова – у Чернігівському духовному училищі відбулася презентація ювілейного видання, присвяченого 350-річчю Переяславської Ради. Видання містить дві книги, одна з яких на сьогодні є бібліографічною рідкістю. Це монографія видатного українського й російського історика ХІХ століття Миколи Костомарова “Богдан Хмельницький”, яка востаннє в повному обсязі видавалась 1904 року. Друга книга – збірник “Країна козаків”, до якої увійшли “Опис України” французького інженера і географа ХVІІ ст. Гійома Левассера-де-Боплана та анонімний козацько-старшинський Літопис Самовидця.
Працю Боплана, яка з’явилася 1651 року, в розпал національно-визвольної війни українського народу на чолі з Б.Хмельницьким, читали свого часу засновники і перші члени Французької Академії. Високу оцінку роботі Боплана дали українські історики Д.Яворницький, М.Драгоманов, М.Сумцов та інші. Анонімний “Літопис Самовидця” вчені вважають одним з найвидатніших першоджерел з історії України. Центральною темою Літопису є визвольна війна українського народу проти панської Польщі. Російською мовою цей твір опубліковано вперше. Вступне слово до видання написав Віктор Черномирдін.
На презентацію видання до Чернігова п. Черномирдін не приїхав. Натомість прибув представник російського посольства Владислав Лоскутов. Він привітав керівника Чернігівської єпархії, єпископа Чернігівського і Ніжинського Амвросія з днем Св.Феодосія і вручив йому привезені книги. Під час свого виступу Владислав Лоскутов повідомив, що в православній єпархії ювілейне видання презентується вперше, бо загалом ці книжки даруються бібліотекам, навчальним закладам, науковим центрам. За словами російського дипломата, мета цієї роботи – сприяти, перш за все, вихованню молодого покоління і зміцненню дружніх, добросусідських відносин між Росією та Україною.
Окрім цінних книг, Чернігівська єпархія отримала ще один подарунок – вперше видану російською мовою (в рамках того ж проекту, що й презентовані книги) Генеральну карту України 1648-1651 р.р., складену Г. Бопланом. З нею присутніх на презентації ознайомив її перекладач, упорядник і науковий редактор, кандидат історичних наук, президент Української Академії русистики Олександр Олейников. Він розповів, що Генеральна карта України, яка була додатком до перших видань книги “Опис України”, вважається найбільш відомою картографічною працею Боплана і також є бібліографічною рідкістю. Генеральною картою України Боплана, як і книжками ювілейного видання, тепер під час уроків з вивчення історії України користуватимуться учні Чернігівського духовного училища регентів-псаломщиків.
Наостанок слід сказати, що російські дипломати – часті гості нашої єпархії. Зі святим місцем на Болдиній горі Чернігова їх пов’язує пам’ять про похованого тут видатного російського дипломата Григорія Щербини, до могили якого вони щороку приносять квіти.