Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.02.2005. КИЇВ. Православні віруючі відповіли на відкритий лист віце-премєр-міністра України Миколи Томенка

В редакцію “Вісника Прес-служби Української Православної Церкви” надійшов відкритий лист православних парафіян — відповідь віце-прем’єр-міністру з гуманітарних питань Миколі Томенку на обвинувачення Предстоятеля та парафіян Української Православної Церкви у непатріотизмі, що образили як релігійні, так і громадянські почуття віруючих. Текст листа приведений мовою оригіналу: “ Шановний пане Миколо! Дякуючи Богу, Ви звернулися до нашого Архіпастиря у відкритому листі. Хоча й задум Ваш, далекий від милосердя, спрямований на подальшу наругу та приниження великого Божого дару — Святого Православ’я та плекання постійної ненависті до нього у певних, та ідеологічно агресивних суспільних верствах, та Господь ніколи не буває приниженим. Якщо б лист Ваш не був відкритим, ми — віруючі Святої Православної Церкви не мали б нагоди висловити все, що ми з цього приводу відчуваємо, і, як наслідок, думаємо та діємо.
3 Ваших напівнаклепів, напівнатяків на зразок «разжигания вражды между регионами и конфессиями Украины» і «распространения шовинистических расположений духа, которые не только направлены против жизненных интересов украинского народа, но и полностью противоречат утверждению Библии о том, что для христианства все нации равны: для Бога «нет ни иудея, ни эллина», ми зробили висновок, що вірні нашої Церкви на цих виборах виступали чи-то за Піночета, чи то за Гітлера чи-то за Троцького, чи ще за когось, хто сповідував антигуманні та загарбницькі погляди, а не за офіційно зареєстрованих кандидатів. Не всі голосували за того ж кандидата, що Ви.
Нас також здивувала відсутність правди у твердженні, що ми творимо якусь етнічну релігійну організацію. Може Ви не знаєте, (але як державний діяч, що прагне справедливості для всього народу України, Ви мали б знати), що свого часу вірні не підтримали Заяву Президії Верховної Ради України про створення окремої від Всесвітнього Православ’я організації самозванців — “Київського Патріархату” саме через те, що Церква — Божа, а не державна. В ній якраз і нема — ані елліна, ані іудея, ані українця, ані росіянина, ані націоналізму — всі ми Божі діти. І якщо примусом чи страхом, силою чи обманом, зневірою чи переслідуванням Ви втягнете частину церковного кліру у створення державної церкви, ми — віруючі не зрадимо Святої Православної Віри і Святої Русі, хоч би як не дописував до свого сану її назву так званий “київський патріарх”.
Серед нашого народу, вже давно ходить байка “В Україні об’явили демократію, де ж узяти демократів?”. Судячи з поглядів, що Ви їх висловили у власному листі, — ніде. Частина виборців, серед них є служителі Церкви та віруючі, на власний розсуд і за власною волею підтримували іншого ніж Ви кандидата — то страшна ганьба для них, це Ви заявляєте як “демократ”. Рятуй нас Боже, від такої демократії! Може Ви просто не знаєте, що створюючи людину за своєю подобою Господь дав їй свободу вибору. Чи ця подоба Вам не до вподоби?… Тоді читайте Конституцію України. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. То ж ми й хочемо запитати Вас однозначно і ясно висловитись: чи Ви згодні, що люди мають право на відмінні від Ваших погляди? А також що держава має відповідно до Конституції, сприяти розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України. А суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності. Жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов’язкова. Усі об’єднання громадян рівні перед законом. Громадяни мають право збиратися проводити збори, мітинги, походи і демонстрації.
А може Вам і Конституція не до вподоби. І на якій підставі Ви вимагаєте від Предстоятеля нашої Церкви виправдовуватись перед Вами, а на себе берете право судити без суду. Оскільки знову ж, у відповідності до Конституції України винним визнає суд і ніхто не зобов’язаний доводити свою невинність. Ви, котрий так добре знає Святе Письмо, забули про євангельські слова: “не судіть і не будете судимі”. Всіх осудили, всім роздали вироки, а собі? Чи Ви без гріха… Бо буде Божий Суд і жодна демагогія не допоможе зробити серце чистим і не лукавим, а душу невинною. Дайте чисту відповідь: чи боїтесь Ви Суду Божого для якого нема ані демократа, ані можновладця, ані депутата? Від нього не захистить ні службове становище, ні людська слава, ні ненависть, ні облуда. І хай буде воля його.
Читаючи Вашого листа, сповненого зверхньої ненависті, починаєш розуміти, що передчуття можуть справдитись і чекає нас важкий і безрадісний час нового атеїзму — ще більш лукавого за радянський. То ж не лукавте, а перед народом, як перед Богом скажіть правду про те, чому Вас лякає Православ’я…?”