Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Володимир. Святих Божих, як зірок на небі (Неділя 1-ша після П’ятдесятниці)

Всі святі, які від віку угодили Богу і прославлені Ним, які вже торжествують на небі – це благословенний плід страждань, смерті й воскресіння Христа Бога, Котрий втілився заради нашого спасіння. Це благодатні плоди пришестя Всесвятого Духа Божого і пере
Блаженніший Митрополит Володимир. Святих Божих, як зірок на небі (Неділя 1-ша після П’ятдесятниці)

Всі святі, які від віку угодили Богу і прославлені Ним, які вже торжествують на небі – це благословенний плід страждань, смерті й воскресіння Христа Бога, Котрий втілився заради нашого спасіння. Це благодатні плоди пришестя Всесвятого Духа Божого і перебування Його в Церкві Христовій. Ось чому на завершення всіх великих свят: світлоносного Воскресіння Христового, преславного Вознесіння Його на небо і Пресвятого Духа, Який від Отця виходить, свята Церква встановила в завтрашній день відмічати пам’ять усіх святих, які від віку угодили Богу.

Святих Божих, як зірок на небі, – незліченний сонм. Не всі ж люди, що догодили Богу, відомі світу. Безліч великих подвижників здійснювали свої подвиги безмовно й усамітнено, так що навіть ніхто і не підозрював про їх існування. Тепер перед престолом Божим вони насолоджуються невимовною славою та блаженством, разом з ангелами прославляючи Бога і молячись за грішний світ. Церква їм також сьогодні віддає честь і молитовне шанування.
Свята Церква поділила усіх святих, відомих і невідомих, на лики (розряди) у відповідності з тим, яким шляхом вони проходили земне життя й досягли вічного Царства. Такий поділ святих відображається в порядку прославлення їх під час богослужіння.
Собор святих сяє дивним світлом віри і надії, різноманітними чеснотами, подвигами любові і самозречення. Вони сяють як зорі на тверді небесній. Ось лик святих патріархів і праотців, які, віруючи Божественним обітницям про пришестя в світ Спасителя, жили на землі заради Нього, як кочівники і пришельці.
Ось лик святих пророків, які, провіщаючи пришестя Христове, викривали пороки й нечестя свого народу, спонукали його через покаяння готуватися до зустрічі грядучого у світ Господа, погрожували судом і покаранням від Бога нерозкаяним і за це терпіли гоніння й страждання від сучасників.
Ось лик святих апостолів, які, залишивши все, йшли за Христом, серед спокус, гонінь і страждань проповідували світу Євангеліє і, витерпівши до кінця, прийняли мученицьку кончину.
Ось лик святих мучеників, котрі за сповідання Імені Христового, за вірне виконання заповідей Христових терпіли найжорстокіші страждання й муки.
Ось лик святих пастирів і святителів, які словом і ділом, усім своїм життям навчають нас живої віри у Христа, вчать жити благочестиво, які своїми богомудрими писаннями, вченням тлумачили слово Боже, боролися з єретиками, утверджуючи чистоту й істину вчення Православної Церкви, покладали душі свої за паству свою.
Ось лики преподобних мужів і жон, які, скитаючись в пустинях, горах, у вертепах і печерах земних, своїми подвигами показали, до якої рівноангельської висоти досконалості може підвести людину жива віра в Бога і життя за вірою.
Ось лики святих праведників, котрі, живучи в світі, були не від світу цього, серед поголосу і життєвих турбот зробили душу свою та серце обителлю Духа Божого.
“Маючи довкола себе таку хмару свідків… будемо проходити поприще, яке лежить перед нами” – повчає нас святий апостол Павел.
Для цього й відзначає свята Церква пам’ять усіх святих, щоб ми сльозами покаяння, молитовними трудами та подвигами наслідували їх віру і життя на землі, засвоїли їх спосіб думок і почуттів, успадкували їх неухильну твердість у виконанні заповідей Божих, їх святу ревність в збереженні й охороні себе від усякої скверни плоті й духа.
Всі святі жили на землі, мали таку ж немічну плоть, як і ми, були оточені спокусами, нерідко падали, як і ми, але все перемагали силою доброї волі, силою Божественної благодаті.
В сонмі святих ми бачимо угодників різного звання і статку, всякого віку і статі.
Святі люди, ставши небожителями, продовжують вболівати за нас перед Богом, дивним у святих Своїх. Вони, живучи на землі, з допомогою Божою, подолали усі перешкоди на шляху до свого спасіння, отримали перемогу над своїми пристрастями, тому і нам надають допомогу в боротьбі з гріхом, якщо ми будемо їх просити про це в молитві. Їм не потрібно, щоб ми їх прославляли, бо вони вже прославлені Богом, але ми потребуємо їх допомоги і заступництва.
Свята Церква, віруючи, що святі, по благодаті Божій, чують нас, бачать наші потреби і готові молитися за нас Богу, в усі часи мала священний звичай відзначати пам’ять святих особливо урочисто. На місцях їх поховання зводилися Храми, в Храмах встановлювалися їх зображення. Священними піснеписьцями складалися служби й молебні гімни святим. Ми вклоняємось їх нетлінним останкам, прикладаємось до їх святих ікон. Але краща честь святим, справжня пошана до них – це наслідування їхнього життя, сповненого високими християнськими чеснотами.
Будемо щиро просити святих угодників, щоб вони зміцнили нас у вірі, навчили жити доброчесно і допомогли нам спастися. “Вам Ангелов воїнства, Предтече Господень, Апостолов двоєнидесятиця, і всі святії з Богородицею, сотворите молитву во єже спастися нам».