Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив престольне свято храму на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці на Святошино

7 квітня, у Неділю третю Великого посту, Хрестопоклонну, і день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Благовіщенському храмі у районі Святошино.

Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство собору та гості у священному сані.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив богослужбовими нагородами духовенство храму.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до вірян зі словом проповіді.

«Господь захотів взяти собі плоть і кров від Пресвятої Діви Марії. Дух Божий зійшов на Неї, і Син Божий вселився у Пресвяту Діву. Цей день ще називається Малою Пасхою, без якої не було б і Великої», – зазначив Архіпастир.

За словом Першосвятителя, житіє Діви Марії дивує «глибоким смиренням, чистотою, любов’ю до Бога і до людей».

«Як людина може досягнути такої духовної висоти? Пресвята Діва Марія ходила за Спасителем, коли Він проповідував, Вона ходила за Ним постійно. Божа Матір слухала те, що говорили, бачила те, що робилося, все це складала в своєму серці, але завжди була в тіні. Про Богородицю майже нічого не сказано в Євангелії. Вона завжди була смиренною і кроткою», – розповів він.

Предстоятель підкреслив, що приклад Богоматері показує нам те, що велич людини виражається через смирення і лагідність.

«Іноді нам кажуть, що духовна висота виявляється в тому, що людина має бути яскравою, стояти на голову вище всіх. Однак людину великою роблять не гордість, не таланти, які вона має і всім демонструє, а смирення, лагідність і чистота. Така людина наповнюється благодаттю Божою – непереможною силою. І Пресвята Діва Марія була настільки наповнена благодаттю, що сподобилася великої честі бути вмістилищем невмістимого Бога», – підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Весняне святкування на честь Хреста Господнього бере початок ще з далекого VII століття. В ході ірано-візантійської війни Чесне Древо було захоплене персами. Але імператор Іраклій переможно завершив 26-річну війну з царем Хозроєм, а Хрест власноруч урочисто вніс у Єрусалим. З того часу починають святкувати річницю повернення великої святині. Невдовзі це свято отримує загальноцерковне значення і набуває нового змісту. Провівши у пості вже три тижні, людина втомлюється, виснажується і може впасти духом. Аби підтримати вірних, Церква нагадує нам про хресний подвиг Спасителя. А оскільки він нерозривно пов’язаний з Воскресінням, то християни, згадуючи радість Христової Пасхи, підбадьорюються і з новими силами продовжують нести подвиг посту.

На сугубій єктенії піднесли прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним.

В особливій молитві, яка підноситься зараз у храмах УПЦ, Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дві хіротонії. Священником став диякон Володимир Гангур, клірик храму на честь святих рівноапостольних Константина і Єлени у Подільському благочинні Києва. На диякона висвячений випускник Київської духовної академії Сергій Фарбатюк.

Богослужіння завершилось поклонінням Хресту Господньому та чином славлення Благовіщення.

Благовіщення святкується за девʼять місяців до Різдва Христового – 7 квітня за новим стилем. За вченням Церкви, людина з’являється на світ у момент зачаття в утробі матері, а не в момент її народження. Слово “Благовіщення” – це буквальний переклад з грецької мови слова “Євангеліє” – Добра звістка. Саме так називаються перші чотири книги Нового Завіту, найважливіші книги Біблії. Пророцтво про народження Спасителя світу відбулося як легкий подих вітру, непомітний для всього світу. Схиляючись перед силою віри Богоматері та Її повною довірою до Бога, Церква віддає Діві Марії першість честі серед усіх коли-небудь народжених людей.

Після відпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав вірян зі святом Благовіщення та благословив паству.