Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Єрусалимська Патріархія: ПЦУ не отримала благословення та не співслужила перед сходженням Благодатного вогню

Напереддень та у самий день Світлого Христового Воскресіння православні християни висловлювали у соцмережах своє занепокоєння та обурення тим, що на сходження Благодатного вогню в Храмі Гробу Господнього обманним шляхом — без благословення і офіційного дозволу Єрусалимської Патріархії — потрапили представники новоствореної «ПЦУ», аби потайки отримати Вогонь, а натомість в українських ЗМІ розтиражувати це «як благословення та визнання». Про це повідомляє  «Strana. ua».

Не дивно, що вітчизняні ЗМІ саме так і заявляли про привезення Благодатного вогню представниками «ПЦУ» в Україну.

Хоча, як повідомили виданню «vesti-ukr.com» в Єрусалимській Патріархії, «вони (представники “ПЦУ” — ред.) можуть лише бути присутніми, у своєму одіянні або ж одягнені, як звичайні віруючі, проте не можуть послужити з нами». «Ми в курсі українських церковних проблем і питань, і запевняємо: послужити вони не можуть, така позиція Патріарха», — додав єпископ-настоятель Храму.

Як з’ясувалося, Церкви повинні надати спеціальну довідку про свою конфесію заздалегідь, а також заповнити низку анкет, що дає підставу в день сходження Благодатного вогню знаходитися всередині Храму Гробу Господнього.

Списки імен делегацій були подані на затвердження в Єрусалим ще за півроку до Великодніх подій, а тому було достатньо часу, щоб перевірити кожного. Причому, отримати подібний бейдж могли лише ті, хто є представником визнаної Помісними Православними Церквами Церкви, тобто, як зауважили в Єрусалимській Патріархії журналістам «Strana.ua», «”ПЦУ” сюди апріорі не може потрапити».

Водночас, як зазначають «Strana.ua» і «Vesti-ukr.com», провести за своєю квотою служителів «ПЦУ» намагалося посольство України в Ізраїлі. І, про що свідчать фотографї у соцмережах, їм це вдалося.

Представники української делегації, а це близько 20 народних депутатів, бізнесменів і двох служителів «ПЦУ», зі спецбейджами посольства (квота була на 70 осіб-мирян – ред.) зайшли в Храм, як миряни, незважаючи на те, що серед них було двоє в рясах.

Притому, що у Страсну П’ятницю, серед делегацій Православних Церков, які, за традицією, отримують благословення Єрусалимського Патріарха, делегації «ПЦУ» не було, про що ЗМІ завірили в Єрусалимській Патріархії.

…в очікуванні сходження Благодатного вогню

Предстоятель Єрусалимської Православної Церкви приймав делегації Румунії, Молдови, Греції, Палестини, Росії та зокрема делегацію Української Православної Церкви, очолювану керуючим справами УПЦ митрополитом Антонієм, яким дозволено служити в храмах Єрусалиму.

 

«Це єдиний день, коли делегації країн можуть отримати благословення від Патріарха і поспілкуватися, оскільки в Суботу такої можливості не буде, вони всі разом підуть в Храм молитися. Правда, цього разу не було делегацій Латвії, Литви та Америки», — зауважила сестра Даніела, котра відповідає за порядок у резиденції Патріарха вже 13 років.

Разом із тим, про прийом «ПЦУ» в Єрусалимській Патріархії заперечували, а на питання журналістів про релігійний конфлікті в Україні Патріарх Феофіл коротко відповів: «Ми завжди повинні молитися в першу чергу про єдність наших народів, а також про єдність всього людства. І ми молимося, і продовжуємо молитися, щоб подолати ту кризу, яка була створена, і на жаль, продовжує існувати в Україні».

Отже, бейджики, які мали «ПЦУ» від Посольства України в Ізраїлі, просто дали їм можливість зайти в середину Храму, щоб бути ближче, а таким чином вони, нишком, отримали Благодатний вогонь, а потім, уже з помпою, привезли до України.

Саме цей факт і викликав у людей хвилю обурення в мережах, які назвали таку поведінку «хамством» та зауважили, що звернуться із запитом до Єрусалимської Патріархії з приводу цього.