Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. У кафедральному соборі звершено Літургію апостола Іакова


5 листопада, у день пам’яти святого апостола Іакова, брата Господнього, у Свято-Георгіївському кафедральному соборі міста Львова була звершена Божественна Літургия древнього чину Ієрусалимської Церкви, авторство якої приписують саме апостолу Іакову. Богослужіння очолив архієпископ Львівській і Галицький Філарет.
Владиці співслужили клірики єпархії.

Поряд з літургією свт. Іоанна Золотоустого, свт. Василія Великого, провідне місце серед найдавніших богослужінь християнського Сходу займає літургія апостола Іакова. Слід відмітити, що перша Євхаристія в апостольські часи здійснювалася саме за чином єрусалимського єпископа Іакова. В тім цей чин богослужіння існував не у письмовому варіанті, а як усне апостольське передання для Церкви.

Походження чину літургії апостола Іакова підтверджує єпископ Епіфаній та Константинопольський патріарх Прокл – учні Іоана Золотоуста. На думку Епіфанія, апостоли не тільки проповідували Євангеліє Христове, а безпосередньо брали участь у встановленні святих таїнств разом з першоієрархом Єрусалимської церкви – апостолом Іаковом.

Що ж стосується переконання в достовірності припису літургії апотолу Іакову, звернімо увагу на визначення 32 – го Трульського собору 691 року: «оскільки і Іаків, брат по плоті Христа Бога нашого, якому було ввірено престол Єрусалимської церкви…». Це може означати, що підґрунтям церковного передання апостольського періоду слугувала рано започаткована місцева літургія апостола Іакова – першого єпископа святого міста Єрусалиму.

Чинопослідування цього богослужіння звершується у сучасному світі, зокрема у місті Єрусалимі, Олександрії, на острові Закінф.

Головною відмінністю Літургії являється те, що миряни приймають Святих Христових Таїн не звичним способом, як то на Літургії Іоанна Златоустого чи Василія Великого, Святі Дари преподаються роздільно: Тіло Христове подається, священником або єпископом, з дискоса і вкладається в уста причастнику, так само і Кров Христова – подається священниками або дияконами з чаші.