Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Інститут релігійної свободи роз’яснив, які обмеження виникають для релігійних організацій

У зв’язку з введенням в Україні воєнного стану не може обмежуватися конституційне право на свободу світогляду та віросповідання, однак обмежується право на вуличні релігійні зходи тощо та право на вільне пересування, що може стосуватися місіонерства.

Про це зазначено в Указі Президента України від 26 листопада 2018 року № 393 «Про введення воєнного стану в Україні», який того ж дня затвердила Верховна Рада, прийнявши Закон № 9338, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на irs.in.ua.

Конституція України у ст. 35 гарантує, що «кожен має право на свободу світогляду і віросповідання». Водночас реалізація права на свободу віросповідання часто пов’язана з іншими конституційними правами і свободами. Зокрема, згаданий Указ Президента України на період воєнного стану дозволяє у разі потреби тимчасово обмежувати конституційне право громадян на мирні зібрання, під яке підпадають вуличні релігійні заходи чи процесії.

Крім цього, релігійні діячі та віруючі зокрема можуть зазнати обмежень у праві на свободу пересування, що може стосуватися місіонерської чи іншої діяльності на території, де введено воєнний стан.

Експерти пояснюють, що право на свободу світогляду та віросповідання, згідно з ч. 2 статті 64 Конституції України, знаходиться у переліку тих конституційних прав і свобод, які можуть зазнавати окремих обмежень в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень. Однак Указ Президента України про запровадження воєнного стану не згадує про можливість обмеження релігійної свободи.

При цьому стаття 4 Міжнародного пакту ООН про громадянські і політичні права визначає, що держави-учасниці мають забезпечувати право на свободу думки, совісті і релігії навіть під час надзвичайного становища в державі, при якому життя нації перебуває під загрозою і про наявність якого офіційно оголошується.

Нагадаємо, воєнний стан запроваджено строком на 30 діб – з 14 години 00 хвилин 26 листопада до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року. Згідно з рішенням Верховної Ради, воєнний стан вводиться у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.