Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. В кафедральному соборі звершено чин моління за святі ікони

25 лютого, у Неділю Торжества Православ’я, після вечірнього богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі митрополит Вінницький і Барський Симеон разом із духовенством звершив Чин моління за святі ікони.

Цей чин з благословення Архієрея звершувався й у інших храмах м. Вінниці, а також у храмах деяких районних центрів. Чин моління за святі ікони, написаний 96 років тому священномучеником Інокентієм, архієпископом Вінницьким, був уже четвертий раз звершений у Вінницькій єпархії.

По закінченні вечірнього богослужіння Чин моління за святі ікони відправив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Владика окропив святою водою ікони, принесені парафіянами, а потім прикладався до кожного великого і малого образа, з яким до нього підходили віряни. В соборі цього недільного вечора також лунали вітання «Христос посеред нас! – Є і буде».

Довідка:

Про існування цього маловідомого Чину митрополита Симеона у 2015 році повідомив керівник історичного відділу Вінницької єпархії ієрей Назарій Давидовський, який займався духовною спадщиною священномученика Інокентія (Тихонова). Чин моління за святі ікони владика Інокентій склав, ще будучи архімандритом, з благословення також майбутнього новомученика митрополита Петроградського Веніамина (Казанського). Метою автора Чину було оновити в людях шанування домашніх ікон, які є такими ж святинями, як і ті ікони, що знаходяться у храмі. Нажаль багато людей звикають до домашніх ікон настільки, що дозволяють собі в їх присутності поведінку, яка не личить християнину і яку жоден не дозволяє собі у храмі, у присутності храмових образів.

З метою оновлення шанобливого ставлення до домашніх ікон їх було запропоновано принести у храм і після молитви і окроплення святою водою з благоговінням прикластися до своєї ікони, а також до ікон інших парафіян, які принесли до храму свої найцінніші домашні святині. Час звершення Чину був призначений на першу Неділю Великого посту, коли відзначається Торжество Православ’я і припинення гоніння на тих, хто шанував святі ікони.

У 1922 році новостворений Чин був відслужений лише в трьох храмах Санкт-Петербурга, після чого був незаслужено забутий.

Прес-служба Вінницької єпархії