Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Звіт Голови Синодального відділу благодійності та соціального служіння УПЦ архідиякона Сергія Косовського про діяльність відділу у 2013 році

 

У 2013 році основними напрямками роботи Синодального відділу благодійності та соціального служіння Української Православної Церкви були координація, організаційна та науково-методична підтримка програм та проектів соціального служіння на користь нужденних в єпархіях та на парафіях Української Православної Церкви, опіка над хворими, дітьми-сиротами та людьми похилого віку, розвиток руху сестер милосердя та його освітнє забезпечення, співробітництво з державними та громадськими організаціями та установами з питань соціальної роботи та соціального захисту, науково-практична та просвітницька діяльність, участь у церковних та громадських соціальних заходах.

Координація та розвиток діяльності сестринств милосердя
на користь нужденних

З метою упорядкування, уніфікації та стандартизації діяльності сестринств милосердя та освітньої підготовки сестер милосердя Відділом благодійності було проведено наступні заходи.

1. Розроблено концепцію діяльності «служби сестер милосердя» та функцій сестри милосердя в системі охорони здоров’я та соціального захисту.
2. За підтримки Федерального Медико-Біологічного Агентства Росії проведено пілотні курси сестер милосердя в обсязі 36 годин (м. Київ, 01 – 06.06.2013). Програма курсів включала: історичні аспекти — зародження та розвиток руху сестер милосердя; основи загального догляду; екстрена допомога та дії в надзвичайних ситуаціях. Слухачами курсів стали сестри милосердя (21 особа) — представники сестринств на честь святої преподобномучениці Єлизавети (Храм святителя Михаїла, першого митрополита Київського при Олександрівській лікарні) та сестринства на честь Святих Царствених Мучениць (Храм Архистратига Божого Михаїла в Медмістечку).

3. Проведено консультації з представниками Міністерства Охорони Здоров’я України щодо розробки стандартів діяльності сестер милосердя та введення посади сестри милосердя в номенклатуру медичних працівників та штатний розпис лікувальних закладів.

4. Досягнуто домовленості з Національною Медичною Академією Післядипломної Освіти ім. П. Шупіка щодо співпраці в розробці навчальних програм підготовки сестер милосердя та запровадження відповідних державних курсів.

Недержавне соціальне забезпечення

Відділом благодійності розроблено план дій щодо впровадження системи недержавного пенсійного забезпечення кліриків та мирян Української Православної Церкви. Даний план передбачає:

1. Ознайомлення священнослужителів, соціальних працівників та церковних волонтерів із законодавством України в сфері недержавного пенсійного забезпечення шляхом проведення семінарів-тренінгів в єпархіях Української Православної Церкви. З цією метою спільно з Всеукраїнським адміністратором Пенсійних Фондів підготовано презентацію «Програма соціального захисту», у якій висвітлено нормативно-правові та організаційно-технічні питання діяльності недержавних пенсійних фондів в Україні.

2. Створення відкритого недержавного пенсійного фонду Української Православної Церкви.

3. Підготовку та державну атестацію церковних соціальних працівників для обслуговування поточної діяльності пенсійного фонду.

Відповідно до плану дій підготовлено пакет установчих документів та перелік процедур, необхідних для державної реєстрації пенсійного фонду Української Православної Церкви.

План та підготовані матеріали представлено на розгляд священноначалія Української Православної Церкви.

Благодійні заходи

Під проводом Відділу благодійності та соціального служіння протягом 2013 року була проведена ціла низка благодійних заходів. Серед них безпосередньо Відділом були організовані наступні.

29.08.2013. Акція милосердя в Чернігівській жіночій виправній колонії.

Акція включала в себе передачу благодійної допомоги у вигляді продуктових та побутових наборів для ув’язнених, розповсюдження серед них церковної літератури, духовну бесіду та спілкування. В ході акції Голова відділу благодійності зустрівся з керівництвом колонії та обговорив поточні питання співпраці Церкви та даного виправного закладу, заходи духовної та соціальної допомоги жінкам під час їх перебування в колонії та в процесі соціальної реабілітації після звільнення. Дана акція є одним із заходів системної роботи з жінками-ув’язненими, яка продовж декількох років здійснюється церковними установами, а саме, Сестринством в ім’я святої преподобномучениці Єлизавети, що за благословенням Блаженнійшого Митрополита Київського та Всієї України включено в структуру Синодального Відділу благодійності та соціального служіння.

03.09. – 05.09.2013 Паломницька поїдка групи дітей-сиріт до Святої Землі.

Група дітей-сиріт у кількості 100 осіб, що знаходяться під опікою Банченського монастиря Української Православної Церкви мали змогу відвідати Святу Землю — долучитися до християнських святинь та відпочити. Напередодні подорожі діти отримали особисте благословення Предстоятеля Української Православної Церкви. Також перед подорожжю та після повернення для дітей були влаштовані благодійні обіди.

17.10.2013. Відвідини дитячого спеціалізованого санаторію «Ластівка». Хворим дітям, серед яких чимало безхатченків, було передано іконки, духовну літературу та подарунки. Також було відправлено молебень, після якого відбулося спілкування з дітьми. Акція проводилася спільно з фондом «Духовна Україна».

Науково-практична та духовно-просвітницька діяльність

Протягом всього 2013 року Відділ благодійності приймав активну участь у міжнародних та всеукраїнських наукових та науково-практичних заходах соціальної спрямованості. Зокрема:

1. На Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю “Перспективи розвитку охороноздоровчого права в Україні” (м. Київ, 14.03.2013) було представлено доповідь “Виклики охороні здоров’я в Україні: духовний та соціальний виміри”. Були внесені пропозиції щодо розвитку законодавства в сфері охорони здоров’я , які направлені до органів державної влади України.

2. На міжнародному форумі, присвяченому 24-й річниці заснування руху анонімних алкоголіків в Україні, (Пуща-Водиця, 23.02.2013) була висвітлена позиція Православної Церкви щодо проблеми алкозалежності як духовного та соціального явища, шляхів його профілактики та подолання. В цьому контексті було розглянуто конкретні заходи та ініціативи Відділу щодо роботи з алкозалежними засобами соціального служіння та духовно-просвітницької роботи.

3. Спільно з благодійним фондом «Православна Київщина» на базі Спасо-Преображенського реабілітаційного центру при храмі святих Жон Мироносиць було проведено семінар для студентів факультету соціальної роботи Ніжинського педагогічного інституту (м. Ніжин, 27.02.2013).

4. На Всеукраїнській конференції «Соціальна політика щодо тяжкохворих (невиліковних)» (м. Київ, 27.03.2013) було зроблено доповідь «Система охорони здоров’я та соціального захисту в Україні: послуги чи допомога» та викладено досвід роботи Відділу з невиліковно хворими. Під час конференції з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського та всієї України Володимира директору Інституту паліативної та хоспісної допомоги МОЗ України, члену-кореспонденту АМН України професору Юрію Губському було вручено нагороду Української Православної Церкви — орден преподобного Агапіта Печерського І-го ступеня. Почесну місію виконав Голова відділу благодійності.

5. На Міжнародній науково-практичній конференції «Захист прав медичних та фармацевтичних працівників як запорука захищеності прав пацієнтів» (м. Київ, 26 – 27.04.2013) було представлено доповідь «Статус лікаря як соціальний регулятор», в якій проаналізовано духовно-моральні чинники соціальної та медичної допомоги хворим та їх вплив на функціонування інституту медицини та охорони здоров’я в суспільстві.

6. Організовано та проведено круглий стіл «Сестра милосердя в охороні здоров’я: історія, сучасність, перспективи» (м. Київ, 07.06.2013). У заході прийняли участь співробітники Міністерства Охорони Здоров’я України, Федерального Медико-Біологічного Агентства Росії, Національної Медичної академії післядипломної освіти ім. П.Шупіка (НМАПО), представники сестринств милосердя м. Києва. Було розроблено спільну програму дій щодо відродження в Україні інституту сестер милосердя та його освітнього забезпечення.

7. На П’ятому Національному конгресі з біоетики (м. Київ, 23-25.09.2013) досвід роботи з невиліковно хворими було відображено у доповіді «Етичні аспекти інституціоналізації паліативної допомоги», а також висвітлено проблеми духовної та соціальної роботи з хворими в умовах впровадження сучасних наукових інновацій у доповіді «Біомедичні технології як фактор соціальних відносин» (Г.П. Таранюк) .

8. Спільно з Російським центром науки та культури, літературно-меморіальним музеєм М. Булгакова та оргкомітетом православного фестивалю авторської пісні «Благодатне Небо» організовано та проведено семінар «Михайло Булгаков — духовно-моральні пошуки письменника в епоху змін» (Київ, 08– 09.10.2013).

9. На Шостих Покровських міжнародних місіонерсько-просвітницьких читаннях (м. Київ, 29–33 жовтня 2013) Головою Відділу благодійності було зроблено пленарну доповідь «Інститут сестер милосердя як парадигма християнської освіти». Співробітники відділу взяли участь у роботі секційних засідань читань.

Усього співробітниками Відділу було підготовано 8 доповідей та 10 публікацій, які увійшли до збірників, монографій, та періодичних наукових видань.

Церковно-громадська діяльність

Для того, щоб привернути увагу громадськості до проблем нужденних Відділ взяв участь в організації та роботі фотовиставки «Благодійність через призму об’єктива» (м. Київ, галерея «Соборна», лютий 2013).

1.04. 2013 року Голова Відділу благодійності провів зустріч з громадськістю у дитячо-юнацькому центрі «Натхнення», під час якого обговорювалися заходи допомоги жінкам, які постраждали від домашнього насилля. Колективу центру було вручено Грамоту Предстоятеля Української Православної Церкви.

12.06.2013 року з нагоди Дня медичного працівника Голова Відділу благодійності взяв участь у роботі Вченої ради Національної Медичної Академії Післядипломної Освіти ім. П. Шупіка та за Благословенням Блаженнійшого Володимира Митрополита Київського і всієї України вручив колективу академії Грамоту Предстоятеля Української Православної Церкви.

14.06.2013 року на запрошення Посольства Російської Федерації в Україні Голова відділу благодійності взяв участь у святковому молебні та заходах з нагоди Дня Росії.

03.08.2013 року Голова Відділу благодійності провів зустріч з представниками організацій допомоги алкозалежними: Головою ради громадських організацій «Український центр обслуговування анонімних алкоголіків» Андрієм Пігаревим, керівником реабілітаційних програм благодійного фонду «Православна Київщина» Костянтином Пряницьким, Головою правління Центру обслуговування сімейних груп «Ал-Анон» в Україні Раїсою Ганенко. Було обговорено шляхи та заходи співпраці Відділу та громадськості в питаннях допомоги алкозалежними та профілактики алкоголізму в Україні.

13.08.2013 року Голова та співробітники Відділу благодійності взяли участь у заходах вшанування пам’яті новомученика Юрія Новицького — покровителя правників, що відбулися у Богоявленському храмі при Академії Міністерств Внутрішніх Справ України.

5.10.2013 року представник відділу благодійності ієрей Лука Звягінцев взяв участь у Всеукраїнському форумі товариства «АЛ-Анон», де виступив з доповіддю про участь Православної Церкви в проектах допомоги алкозалежним.

24.10.2013 року відбулася зустріч Голови відділу благодійності з керівництвом громадської організації «Всеукраїнський центр обслуговування сімейних груп Ал-Анон/Алатин в Україні», під час якої було підписано угоду про співпрацю.

10.11.2013 року голова Відділу благодійності взяв участь в акції допомоги сиротам в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Під час акції в Успенському соборі Лаври Голова Відділу поділився досвідом християнського служіння багатодітних сімей священнослужителів, які беруть на виховання дітей-сиріт і виховують їх разом із власними дітьми.

8 липня 2013 року Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Володимир прийняв голову Синодального відділу благодійності та соціального служіння у своїй резиденції в Свято-Пантелеімонівському монастирі м. Києва, під час якої ознайомився з поточною діяльністю та соціальними ініціативами Відділу, приуроченими до 1025-річчя Хрещення Русі. Предстоятель Української Православної Церкви подякував Голові відділу благодійності за роботу, що проводиться, та преподав йому Своє архіпастирське благословення на подальші труди.

Голова Синодального відділу благодійності та соціального служіння
Української Православної Церкви
Архідиякон Сергій Косовський