Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Владика Ніфонт освятив престол Свято-Петропавлівського храму у селі Галичани

ЗАСВІТИЛАСЯ ЩЕ ОДНА ЛАМПАДА ВІРИ

Ніколи раніше не доводилося бувати на освяченні храму. Така подія може бути і раз на віку. Тож стільки людей, скільки їх зійшлося у суботу до новозбудованого храму, у Галичанах, певно, не було тут і на Великдень. Тішили очі дівчатка у барвистих великих хустках, які в цій окрузі чомусь називають “горайками”. Розчулювали древні бабусі, які навіть з двома кульбачками чи попід руки з родичами, напівзігнуті роками і важкою працею, але таки дійшли до Святого дому. І мало того: вони ще й всю службу вистояли, спираючись на ці ж кульбачки, і терпляче пережидали вологий пронизливий вітер, коли на церковному подвір’ї, перед дверима храму, після хресного ходу служився молебень.
Все село відроджувалося з попелу згорілий у березні минулого року храм, споруджений ще у 1925 році. І хоч тісненькою, порівняно з новозбудованою, була та церковця, а прийняла у себе не одне покоління галичан. І коли сталася біда: дерев’яна церква згоріла, як свічка, то плакали за нею і ті, хто, може переступав її поріг раз на рік, коли вітаються словами “Христос воскрес!” Євгенія Володимирівна Шкорупська, яка однією з перших прийшла на освячення храму, каже: її родина з двох дочок, онуки, трьох зятів та інших членів великої сім’ї здала на відродження храму загалом дві тисячі гривень. Не чекали прохання церковної ради, а збирали копійку і несли самі. 28 років жінка співала у церковному хорі, стільки ж ходила з ним і колядувати. У морози, через замети, а бувало, що і в рівчак з водою обабіч сільської вулиці поночі потрапляли, бо ж було темно… Сільські господині по черзі готували обіди для будівельників нового храму, хто спроможний фінансово чи дав таку обітницю, дарували для нової церкви й ікони.
Сказати, що нова церква у Галичанах вражає, це нічого не сказати. Подібної краси і величі храмів на Волині, певно, не так і багато. Храм дерев’яний, споруджений без жодного цвяха, за спеціальною технологією з профільованого бруса. Висота дзвіниці по хресту – 24 метри. Загалом церква розрахована на сто людей, але на службі у день освячення тут помістилося у кілька разів більше, стояли щільними і терплячими рядами… Храм споруджено за кошти благодійника, ним є народний депутат України Сергій Мартиняк. Загалом жертводавець витратив на Божий храм, як повідомив керівник проекту Олександр Мазуркевич, 2 мільйони 245 тисяч гривень. І ще сільська громада зібрала на церковну утвар 170 тисяч гривень. Для невеликого села то таки сума. До речі, стоїть новий храм на чистому місці, не затиснутий ніякими спорудами, і біля нього зроблено й благоустрій. Тут були людські городи, власник ділянки, який має житло у Луцьку, пожертвував свою землю для храму. Тут вже не голі стіни: впадають в око образи Святих Петра і Павла, які тримають храм на своїх долонях, та ікона трьох Святих на протилежній стороні. Це, як виявилося, роботи талановитого художника і скульптора Василя Рижука. А який прекрасний різьблений іконостас! Його оздобив Анатолій Матчук із села Борочичі.
Доки не завершиться освячення престолу, у церкві не засвічують ні лампади, ні свічки. Та ось загорілася одна лампада, друга, третя… За якийсь час зігріли погляди і вогники свічок. Співали студенти Волинської духовної семінарії, зачаровуючи своїм співом пристуніх на урочистостях: Іван Омельчук, Микола Матвієнко, Ігор Мельков, Георгій Мосюк… Освячення престолу звершив митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. Галичани і округа чекали приїзду на цю подію саме свого архіпастиря. І вбирали у серця кожне слово його проповіді.
– Як висловити подяку Богу і людині, котра разом з вами збудувала цей храм у вашому селі? – запитував владика. – Печально, що церковця ваша згоріла, але Господь не залишив вас на самоті з бідою. Храм – це духовне серце кожного села чи міста, нашого тимчасового житла на землі. І кожен дім у вашому селі пов’язаний з цим храмом. Ви отримуєте тут благодать і несете її додому. Понесете звідси святу водичку, освячений хліб, потім яблучко, травичку, квіти… Це все символи благодатної сили Святого Духа. Тут буде здійснюватися молитва за живих і вже спочилих. Але хай у кожній вашій молитві буде згадано й ім’я фундатора цього храму, раба Божого Сергія, Сергія Мартиняка. Він зробив це Богу на славу, вам на радість, собі на спасіння.
Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт вручив Сергію Мартиняку за заслуги перед Українською Православною. Церквою і з благословіння Предстоятеля Церкви Блаженнішого митрополита Володимира орден УПЦ Святителя Миколая-Чудотворця. В освяченому храмі було відслужено перщу Божественну Літургію, яку очолив архімандрит Аліпій (Сапіга), йому співслужили настоятель храму протоієрей Дмитрій Фенюк та ще до двадцяти священослужителів.

Наталія МАЛІМОН