Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт зустрівся з членами обласної організації Українського товариства сліпих

Важкий хрест, який несуть у житті незрячі люди, завдяки молитвам та матеріальній підтримці священнослужителів і вірян Волинської єпархії Української Православної Церкви стає легшим.
15 жовтня, коли світ відзначає День білої тростини або Міжнародний день сліпого, керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви митрополит Волинський і Луцький Ніфонт зустрівся з членами Волинської обласної організації Українського товариства сліпих. Владика передав костюми для учасниць хору незрячих та вручив сертифікати на побутову техніку шести родинам незрячих, а всього ці подарунки отримають 11 родин. Газові плити, холодильники і пральні машини, як і гарні сукні для хористок придбано за кошти Волинської єпархії. Лише цього року єпархія передала Волинському товариству сліпих 87 тисяч гривень. Ці кошти зібрані у храмах єпархії. У шосту неділю після Пасхи в усіх храмах єпархії читається Євангеліє про те, як Господь зцілив сліпого від народження. Традиційно Православна Церква цього дня збирала кошти для незрячих, і цю традицію було відновлено у Волинській єпархії.
Якщо глухий може малювати і косити, колясочник бачить ями, які може об’їхати, то незрячому у житті зрячих кожен день – як смуга перешкод. У біді, котра спіткала цих людей, їхня надія на Бога – безмежна. Адже Господь виявляє свою милість і підтримку через конкретних людей. Співпраці обласного відділення Українського товариства сліпих з Волинською єпархією Української Православної Церкви вже чимало років. Вперше в Україні було у свій час видано мовою Брайля короткий молитовник, а згодом – і повний молитвослов, Закон Божий (Священна історія Старого та Нового Завіту). Це вже стало історією, та і сьогодні особистий секретар керуючого Волинською єпархією Валентин Марчук, який також очолює інформаційно-просвітницький відділ єпархії, може розказати, яких трудів коштували ці видання. Адже молитви для незрячих доводилося виготовляти вручну, виколюючи шрифт спеціальною голочкою. Щонеділі на ранній Літургії у тимчасовому храмі Всіх святих землі Волинської співає хор незрячих. Вперше за 750-річну історію Свято-Успенської Почаївської Лаври у ній на Богослужінні співав хор незрячих із Луцька.
Традиційними стали вже і паломницькі поїздки у Почаїв інвалідів по зору з Волині. Вони здійснюються з благословення та матеріальної підтримки владики Ніфонта. Щороку помолитися і отримати духовну підтримку у великій православній святині мають змогу кілька сотень незрячих. Тому такими щирими були їхні слова “Спаси вас, Господи!”, не один раз сказані і владиці Ніфонту, і священикам, які стали наставниками для цих людей. Вони незрячі, але доброту і милосердя відчувають своїми серцями. За доброту і Богоугодну підтримку товариства незрячих керівник обласного відділення УТОСу Юрій Симончук вручив грамоти митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту, священикам Валентину Марчуку, Олександру Мазураку та Володимиру Гринюку.