Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. Митрополит Филип звершив Божественну літургію на місці зруйнованого Матвіївського скита

На засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України ВОЛОДИМИРА було прийняте рішення про відкриття (відновлення) Свято-Троїцького Велико-Будищанського жіночого монастиря. Цього року вперше була звершена архієрейським чином Божественна Літургія в День Святого Духа у храмі, повернутому монастирю.
Велико-Будищанський монастир має давню історію. В 20-х роках минулого століття він був закритим – будівлі використовувалися під всілякі цілі, але не за призначенням. Проте за Ворсклою, в монастирському Спасо-Преображенському скиту (неподалік с. Матвіївка Котелевського району), де під час Великої Вітчизняної війни дозволено було звершувати богослужіння, група насельниць колишньої обителі, які пройшли всі поневіряння атеїстичного періоду, але не зреклися чернецтва, молилися тут до 1961 року. Очолював цю невеличку чернечу общину відомий у Полтаві та за її межами подвижник благочестя – ігумен Іоанн (Котляревський). Та й цей вогник молитви було загашено – за наказом влади церкву була закрито, а черниці – розігнанні.
30 липня 1961 року ігуменом Іоанном (Котляревським) в Преображенському храмі Матвіївського скита була в останнє звершена Божественна Літургія, після чого у 1962 року храм, будівлі навколо нього та цвинтар було зрівняно з землею.
До цього часу територія колишнього Матвіївського скита не використовується під сільськогосподарські потреби – все поросло деревами та чагарниками. До недавнього часу до Хреста, встановленого на місці зруйнованого храму, можна було дістатися лише через хащі.
30 липня цього року, в день, коли на цьому місці було звершене отцем Іоанном останнє Богослужіння у 1961 році, в подяку Богові за повернення у власність Церкви частини монастирських будівель Свято-Троїцького Велико-Будищанського монастиря, митрополит Полтавський і Миргородський Филип у співслужінні єпархіального духовенства звершив Божественну Літургію просто неба на місці зруйнованого Преображенського храму Матвіївського скита.
Урочиста відправа розпочалась з Хресного ходу від села Матвіївка до місця зруйнованого скита з Володимирсько-Пушкарівською чудотворною іконою Пресвятої Богородиці та з іконою «Тайної вечері» з іконостасу скитського храму.
За богослужінням молились більше 400 прочан, більшість з яких Причастились Святих Христових Таїн. Деякі богомольці розповідали, що були хрещені та являлися парафіянами Преображенського храму скита. За богослужінням молилась монахиня, яка прийняла чернецтво від рук отця Іоанна (Котляревського) в цій обителі скиту в далекі 50-ті роки минулого століття.
На заупокійній єктенії були пом’януті відомі священнослужителі, настоятельки та черниці Свято-Троїцького монастиря.
По завершенні богослужіння владика звернувся з проникливою проповіддю про славне та трагічне минуле цієї обителі, закликав присутніх піднести свої молитви на цьому святому місці.
В цей день з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі у благословення за труди на благо Святої Церкви та у славу Божу владика Филип вручив благословенні архієрейські грамоти: Корост Тетяні Михайлівні, голові Котелевської райдержадміністрації, Шевченко Валентині Іванівні, заступнику голови Котелевської райдержадміністрації, Глушку Григорію Івановичу, голові Милорадівської сільської ради.