Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВО. До 1025-річчя Хрещення Київської Русі в райдержадміністрації відбувся круглий стіл

У світлі знаменної і величної події – 1025 річниці Хрещення Київської Русі в Мукачівській райдержадміністрації за участі голови РДА Дуди Едуарда Лукіча, його заступників – Балеги Олександра Юлійовича та Біров Оксани Золтанівни відбулось засідання круглого столу, на яке були запрошені представники різних релігійних конфесій, начальники відділів, управлінь, структурних підрозділів Мукачівської райдержадміністрації та керівників органів місцевого самоврядування.
«…28 липня — День хрещення Київської Русі. Це свято прославляє собою подію, що трапилася багато століть тому в 988 році та стала ключовою і вирішальною в подальшому розвитку всієї Київської Русі. Відзначення 1025-річчя запровадження християнства в Київській Русі є святом торжества європейської ідентичності України її духовного і культурного злету, запорукою успішної демократичної модернізації українського суспільства…» – сказав Едуард Лукіч.
У рамках підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Русі, Президент України Віктор Янукович, поставив завдання забезпечити його проведення на найвищому рівні. При цьому він зауважив, що розраховує на тісну взаємодію та співпрацю всіх християнських церков, державних установ та органів місцевого самоврядування в організації та проведенні святкових заходів із підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі. «Я розраховую на державно-церковне партнерство в центрі та на місцях, взаємоповагу та спільні дії», — наголосив глава Держави.
«Найважливішим, найсвятішим та найпрекраснішим у духовному сенсі існування людини є ВІРА, яка всім своїм єством допомагає нам обирати правильний шлях та показувати правильність нашого вибору», – зазначив отець Василій Ярема.
«Ще одним чи не найголовнішим фактором для нашого народу і християнства загалом є національна ідея, в якій закладено все те, що дає нам усвідомити саму сутність людини, адже саме з національної ідеї випливають усі ті фактори існування християнства, які були прописані нам нашими праотцями у десяти заповідях і у святому письмі» – саме це на думку отця Аркадія є одним з найголовніших принципів існування Віри у Христа.
У свою чергу, отець Сергій, зауважив: наше єство і віра в Духа Святого та Господа нашого Ісуса Христа починається з нашого внутрішнього світу, який ми щоразу відкриваємо для себе в новому світлі читаючи Святе Письмо та ходячи до Храму Святого. Адже саме слухаючи Святе Письмо від візантійських монахів Володимир Великий відкрив для себе новий світ і вирішив прийняти християнську віру.
Особливий акцент на зустрічі було приділено збереженню та відродженню культових споруд Мукачівщини, зокрема, унікальних пам’яток сакральної архітектури XVII-XVIIIст. дерев’яних церков Дмитрівської в с.Вільховиця, Свято-Михайлівської в с.Щасливе, Архистратига Михаїла в с.Руська Кучава.
«…1025-річчя хрещення Київської Русі – подія, яка призвана об’єднувати, консолідувати, відроджувати всі найкращі традиції християнської культури. Безперечно, це свято високої духовності, свято, яке дає нам можливість ще раз і ще раз усвідомити себе Християнином, дає можливість доторкнутися до великого таїнства – таїнства Хрещення. Ось чому ми сьогодні тут, за символічним «круглим столом» з надією на тісну співпрацю всіх християнських церков, державних установ та органів місцевого самоврядування. Та не менш важливим є ті задачі, проблеми, які можна вирішити тільки спільними зусиллями, спільними діями. Тому, сьогодні маючи нагоду вибудувати певні принципи, підходи партнерської співпраці хочу заручитися Вашою, духовні отці, духовники, підтримкою та порозумінням! Ураховуючи значення християнських традицій в історії і розвитку українського суспільства на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності нами напрацьовано ряд пропозицій. Зокрема, вони стосуються проведення зустрічей з духовенством християнських конфесій та організації круглих столів, діалогів, бесід, різних тематичних заходів, організації виставки церковно-богословської та історичної літератури, проведення фестивалю духовної християнської музики та співу, сприяння в роботі по відкриттю туристичних маршрутів (в т.ч. по пам`ятках сакральної архітектури XVII– XVIIIстоліття); організації подорожей і екскурсій місцями, пов’язаними з історією християнства. Всі ці пункти мають бути об’єднуючим фактором співпраці Церкви з владою в районі та державі загалом» – відзначила Оксана Біров.
Наступні слова сказав Олександр Балега: «Це символічне свято є днем нашої вищої духовної та національної єдності. Утвердження в нашому народі християнства стало справжнім стержнем, довкола якого сформувалася наша духовність, виховалися десятки поколінь, які гідно несли традиції народу, серед яких повага до ближнього та любов до Бога. Відповідно до Конституції України держава відділена від церкви, але ми не можемо бути відділені від тих процесів, які проходять у суспільстві. І я щиро дякую духовенству, яке допомагає владі вести народ та сприяє його об’єднанню».
Духовність є основоположним принципом саморозвитку та існування особи, суспільства. Усі прояви соціального – суспільного та індивідуального життя мають визначені духовні виміри, що й надають їм, власне, людський характер. Безумовно, значення духовних факторів у різних сферах суспільного життя на різних етапах суспільно-історичного розвитку відрізняється. Але необхідність виявлення, усвідомлення та розвитку духовних вимірів людського життя має першорядне значення.
Насамкінець зустрічі, богослужителями церковних парафій висловлено побажання про подальшу співпрацю з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, залученням релігійних громад у відзначенні державних свят та пам’ятних дат.